Ny

Vad betyder Levainbrod?

Vad betyder Levainbröd?

1 STORT BRÖD Levain är det franska ordet för surdeg. Det är helt enkelt ett ljust bröd bakat på surdeg av vete eller råg.

Varför är surdegsbröd så hållbara?

Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier, som finns naturligt i spannmål, får växa i en blandning av mjöl och vatten. Då bildas mjölksyra och ättiksyra som ger syrlig smak på brödet. Surdeg gör även brödet mer hållbart (det möglar inte så lätt) och gör att det blir lätt att skära i skivor.

Vad innehåller Levain?

Vetemjöl1, vatten, surdeg på fullkornsråg (10%), fullkornsdurumvetemjöl, vetegluten1, malt av korn, jäst och salt. Svenskodlad råvara. 91% mjöl från svenskodlat spannmål malt i egen kvarn. Innehåller gluten.

Måste man snitta surdegsbröd?

Man snittar bröd för att brödet obehindrat ska kunna öka i volym och även för att kunna kontrollera sprickorna i brödet. Ett osnittat bröd riskerar att inte öka i volym och istället bli platt och kompakt.

Hur nyttigt är Levainbröd?

Levain surdegsbröd från Pågen Ingredienser: Vetemjöl, vatten, surdeg av durumvete och råg (10 %) jäst, malt av korn, salt. Dietistens kommentar: ”Inte nyttigast i testet, men ett bra alternativ till vanliga vita ’fluffbröd’. Gott att rosta och äta med lagrad ost på.”

Hur förvarar man Levainbröd?

Vi rekommenderar att man förvarar våra bröd invirade i en kökshandduk eller liknande, då bevaras brödets skorpa och den är väldigt viktig för hållbarheten och även för smaken. Troligtvis blir brödet lite torrt på snittytan men då får man offra en tunn skiva och det är det värt.

Kan man Överjäsa bröd?

Ett överjäst bröd är i regel väldigt smakrikt och inkråmet är ofta håligt och fint. Däremot är väl inte brödet det vackraste, eftersom det flutit ut i ugnen och är platt. Ett jästbröd kan man i regel jäsa, trycka ner i bunken och jäsa igen. Därför behöver aldrig ett jästbröd bli överjäst.

Hur länge håller ett surdegsbröd?

Om man äter upp brödet på ett par dagar kan man förvara det stående med snittytan nedåt på skärbrädan annars är det helt klart kökshandduks-metoden som får bröden att hålla sig goda längst. De stora och grova bröden håller upp till en vecka, mindre bröd inte fullt så länge.

Share this post