Blogga

Varfor ska man undvika fortvatt?

Varför ska man undvika förtvätt?

Hoppa över förtvätt Kläder som inte är ordentligt nersmutsade behöver inte förtvättas för att bli rena. Försök att undvika förtvätt när du tvättar normalt smutsad tvätt så sparar du på miljön. Tänk dock på att vissa ämnen såsom blod och äggviteämnen löses i kallt vatten så plagg med sådana fläckar bör förtvättas.

Vem uppfann den första elektriska tvättmaskinen?

Den första moderna tvättmaskinen med en tunna som snurrar tvätten uppfanns av James King 1851. År 1858 uppfann Hamilton Smith den roterande tvättmaskinen. 1874 uppfann William Blackstone en av de första lätthanterliga tvättmaskinerna och den första elektriska tvättmaskinen introducerades 1910 av Alva John Fisher.

Hur har tvättmaskinen utvecklats?

De första tvättmaskinerna var av trä vevades för hand, och kom i slutet av 1700-talet. Först på 1900-talet kom tvättmaskiner för hemmabruk. 1950 hade 8 % av svenska hushåll tillgång till en tvättstuga, år 1965 var siffran 90%. En tvättmaskin har en motor och en växellåda som gör att tvättrumman inne i maskinen snurrar.

Vad menas med förtvätt?

Förtvätt onödigt Underkläder och lakan ska tvättas i 60 grader, annars räcker oftast 40 grader. Dagens tvättmaskiner värmer upp vattnet under lång tid och tvätten blir blötlagd även utan förtvätt. Om kläderna är jordiga eller hårt smutsade kan de behöva förtvätt.

Kan man tvätta miljövänligt isåfall hur?

Sänk tvättemperaturen när du kan. Att sänka temperaturen från 60 till 40 grader nästan halverar energiåtgången. Men kör ett varmt program – 60 eller 90 grader – någon gång emellanåt för att förhindra bakterietillväxt i maskinen. Passa på att tvätta handdukar och lakan, som behöver tvättas i högre temperatur.

När kom första torktumlaren?

När fransmannen M. Pochon år 1800 uppfann den första torktumlaren – en perforerad metallåda som snurrades manuellt ovanför en öppen eld – så skulle det dröja många långa år innan dess kompanjon tvättmaskinen såg dagens ljus.

Vad är trumman i tvättmaskinen?

En tvättmaskin består normalt sett av två trummor: en inre trumma med hål och paddlar som slungar runt våra kläder för att få bort smuts och fläckar. Den yttre trumman är vattentät och genom den regleras vattentillförseln.

Share this post