Allmänning

Hur tillagar man tranbar?

Hur tillagar man tranbär?

Tranbärssylt

  1. 1 Portioner. 1 Portioner. 225 gram tranbär ( 4 dl ) 6 msk vatten. 1.5 dl strösocker.
  2. Häll tranbären i en kastrull och häll på vattnet. Hetta längsamt upp och låt koka i 15 minuter. Dra av kastrullen från värmen och rör ner sockret. Rör då och då tills tranbärssylten är kall.

Hur vet man att tranbär är mogna?

Oftast är själva tranbärsriset nästan osynligt, och det enda man ser är de mogna tranbären, som små rubinröda pärlor där dom ligger ner på mossan. Ska man ut och titta innan tranbärssäsongen, för att se hur läget är, så måste man verkligen böja sig ner och veta vad man tittar efter.

Var hittar man tranbär?

Tranbär. Av någon märklig anledning har vi i Sverige ingen tradition att plocka tranbär. Men de är vanliga i hela landet, mindre i fjällen och på Öland och Gotland. Bären trivs i fuktiga marker och du hittar dem ofta på myrar, lite som hjortron.

Vad kan jag göra med tranbär?

Av tranbär blir det god saft, sylt, gelé, juice och likör. Bären kan också knådas in i matbrödsdegen, precis som russin. Torkade bär förvaras enkelt i en burk för att sedan ätas som de är eller blandas i gröten eller müslin. Riktigt läckra är lätt frusna bär, tillsammans med kolasmakande tjinuskisås.

Hur man torkar tranbär?

Lägg bären med snittytan upp så fastnar de inte. Är det snittyta åt alla håll oljas ollans botten ytterst tunt först så att inte bären torkar fast. Torka i max 50 grader. Bären är klara när de påminner om russin, torra på ytan men inte helt stenhårda.

När ska man plocka tranbär?

Tranbär kan plockas från slutet av september tills snön kommer och på våren då snön har smält. Det lönar sig också att plocka tranbär efter höstens första köld samt på våren då bärets sockerhalt har ökat och syrligheten har minskat.

Kan tranbär förväxlas?

Tranbär förväxlas lätt med dvärgtranbär, vilket inte gör någonting eftersom detta bär har ett matvärde likvärdigt tranbär. Tranbär skall undvikas av den som äter det blodförtunnande läkemedlet Waran eftersom ämnen i bären motverkar effekten av detta läkemedel.

Var kan man köpa färska tranbär?

Tranbär färska | Köp tranbär hos Menigo.se | Menigo.se.

Kan man förväxla tranbär?

Share this post