Trendig

Hur gammal ar Du gamla, du fria?

Hur gammal är Du gamla, du fria?

Nationalsången – Du gamla, du fria – skrevs av Richard Dybeck (1811-1877)år1844, då den också sjöngs offentligt för första gången. Den blev inte nationalsång förrän 1866. Dybeck skrev texten till de två första verserna och musiken är en västmanländsk folkmelodi.

Vad handlar den svenska nationalsången om?

Den första versen går väl an. Den beskriver mest det svenska landskapets skönhet och hur fint det är att leva i Sverige. Men den andra versen skildrar något helt annat: Du tronar på minnen från fornstora dar.

Vilken är den längsta nationalsången?

Kimi ga yo

Nationalsång i Japan
Text , Heianperioden
Musik Yoshiisa Oku, Akimori Hayashi, Franz Eckert, 1880
Antagen 13 augusti 1999

Varifrån kommer Marseljäsen?

Den 10 augusti 1792 blev sången ”Krigssång från Rhenarmén” känd som Marseljäsen. Då tågade revolutionära soldater från Marseille mot Tuilerierna i Paris. Det var kaptenen och kompositören Claude Joseph Rouget de Lisle som komponerade den franska nationalsången Marseljäsen.

Varför heter Frankrikes nationalsång La Marseillaise?

Marseljäsen (franska: La Marseillaise) är Frankrikes nationalsång. Den skrevs natten mellan den 24 och 25 april 1792 av en officer i revolutionsarmén, Claude Joseph Rouget de Lisle, som ett uttryck av patriotism efter krigsförklaringen mot Österrike den 20 april.

Vilken nationalsång har flest verser?

Sången utgörs av de två första verserna i en 158 verser långt dikt som skrevs av poeten Dionýsios Solomós 1823. Tonsatt blev den 1865. Dikten på 158 verser har gett upphov till faktoiden ”Greklands nationalsång har 158 verser.

Är Sverige enligt Dybeck?

Richard Dybeck, teckning av L.W. Herrlin. Richard Dybeck, född 1 september 1811 i Odensvi i Västmanland, död 28 juli 1877 i Södertälje, var en svensk jurist som mest är känd som fornforskare, folkminnesforskare och diktaren som skrev texten till den svenska nationalsången, ”Du gamla, du fria”.

Share this post