Innehållsförteckning
Hur många procent av sjuksköterskorna är män?
För den största yrkeskåren, sjuksköterskor, utgjorde kvinnor 88 procent och män 12 procent av den sysselsatta personalen år 2019. Andelen kvinnor som fram till och med år 2020 legitimerats till sjuksköterskor var 90 procent.
Vad tjänar en legitimerad sjuksköterska?
Förenklat sett var medellönen för grundutbildade sjuksköterskor år 2020, 32 850 kronor i månaden, inklusive fasta lönetillägg. För specialistsjuksköterskor var medellönen mellan 36 200 kr och 39 600 kr i månaden innan skatt, även detta innefattar grundlön och fasta lönetillägg.
Hur många kvinnliga sjuksköterskor finns det i Sverige?
Vad gäller sjuksköterskor är 88 procent kvinnor, och enligt statistiken är de regionala skillnaderna små. Andelen yrkesverksamma kvinnliga sjuksköterskor varierar endast mellan 85 och 90 procent i landet.
Hur många manliga sjuksköterskor?
Omkring tio procent av alla sjuksköterskor är män. Lägst andel män finns bland distriktssköterskor, skolsköterskor och barnsjuksköterskor. Flest män hittar man bland ambulanssjuksköterskor. Att inte mer har hänt kan bero på att sjuksköterskeyrket är slitigt och relativt lågavlönat.
Vad tjänar en sjuksköterska 2021?
Visa lön per region Den högsta lönen, som sjuksköterska, ligger på 51 800 kr. Hon, för det är en kvinna, återfinns inom privat sektor. Närmaste lön för en man inom detta yrke tjänar 49 700 kr.
Vilket jobb tjänar man mest på?
Chefer inom bank, finans och försäkring har den högsta medellönen på circa 120.400 kr per månad. Yrken med den lägsta medellönen är marknadsundersökare och intervjuare, med snittlönen på ca 19.400 kr/månad.
Vad gör en Chefssjuksköterska?
Chefssjuksköterskorna arbetar i de olika ledningsteamen med respektive chefläkare kring anmälningsärenden, klagomål eller andra patientsäkerhetsfrågor.
Hur ser könsfördelningen ut inom vård och omsorgsarbete?
Inom vård och omsorg i Sverige så arbetar 92 % kvinnor och endast 8 % män (www.scb.se, 2006). Samhället bidrar till den könsbaserade politik som råder ute på arbetsplatserna.
Hur många kvinnliga läkare finns det i Sverige?
I dag består den yrkesverksamma läkarkåren av ungefär lika många kvinnor som män. 2019 gick 53 procent av de utfärdade läkarlegitimationerna till en kvinnlig läkare, och 48 procent av de sysselsatta läkarna i Sverige var kvinnor 2018. Samtidigt är könsfördelningen inom många läkarspecialiteter fortfarande ojämn.
Hur många läkare är män?
Siffrorna avser 2016 och visar könsfördelningen bland anställda i olika yrken i åldrarna 16–64 år. Enligt SCB fanns det 21 900 specialistläkare 2016, varav 51 procent var män. Medelåldern för männen var 50 år, medan den genomsnittliga kvinnliga specialistläkaren var 48 år.