Ny

Vad ar grovt mutbrott?

Vad är grovt mutbrott?

Ett försök att ge eller få en muta är ett fullbordat brott oavsett om det lyckas eller inte. Den som blir erbjuden en muta måste aktivt säga nej för att undvika risken att begå ett brott. Straffet för mutbrott och trolöshet mot huvudman är böter eller fängelse i högst två år, vid grova brott upp till sex år.

Var regleras mutbrott?

Mutbrott kallas i lagen för ”tagande av muta” respektive ”givande av muta” och regleras i brottsbalkens tionde kapitel.

Vad betyder otillbörlig förmån?

För att en förmån ska räknas som en muta krävs bland annat att den är ”otillbörlig”. Om den är otillbörlig eller inte har ett starkt samband med förmånens syfte. När syftet med förmånen är att påverka hur mottagaren utför sitt jobb eller uppdrag, är risken stor att den är otillbörlig.

Vad innebär tagande av muta?

Brottet tagande av muta begås när du som anställd, uppdragstagare eller förtroendevald tar emot, begär eller inte tackar nej till en otillbörlig förmån för din tjänsteutövning eller ditt uppdrag. Detta gäller också om du tar emot en förmån för någon annan än dig själv.

Vad räknas som mutbrott?

Mutbrott. Mutbrott kan vara att någon person i tjänsten, för egen eller för någon annans vinning, får ekonomisk ersättning eller någon annan förmån av en person som vill få en fördel av något slag. Det är olagligt att både ge och ta emot mutor. Brottsrubriceringarna är givande respektive tagande av muta.

På vilket sätt kan ett företag drabbas av sanktioner om en anställd gjort sig skyldig till mutbrott?

På vilket sätt kan ett företag drabbas av sanktioner om en anställd gjort sig skyldig till mutbrott? Via förlust av goodwill: marknadsföringen blir svårare, reglerna om företagsbot kan aktualiseras och risken finns att företaget diskvalificeras från att vara med vid offentlig upphandling (LOU 10 kap 2§ —> hittar ej).

Vad menas med otillbörlig?

OtillböRlig betyder i stort sett samma sak som opassande.

Vad innebär mutor?

Givande av muta är att lämna, utlova eller erbjuda en otillbörlig förmån till en arbets- eller uppdragstagare. Det betraktas också som givande av muta att acceptera en begäran från en arbets- eller uppdragstagare om att få en otillbörlig förmån.

När är en gåva en muta?

En muta är en gåva eller annan förmån som kan antas påverka en anställd eller förtroendevald att gynna givaren. Att gynna innebär inte att gåvan eller förmånen faktiskt medfört att givaren blir eller blivit gynnad, utan att han objektivt sett torde/anses kunna bli det.

När blir en gåva en muta?

Det finns inga exakta nivåer för vad som klassas som en muta. Det kan vara materiella förmåner som pengar, gåvor, resor eller rabatter. Det kan också vara löften om att gå före i ett kösystem eller bli positivt omnämnd i ett visst sammanhang.

Vad är tagande av muta?

Tagande av muta Det är inte tillåtet att ta emot eller begära en så kallad otillbörlig förmån för utövning av din anställning eller ditt uppdrag. Samma sak gäller om du tar emot förmånen för någon annans räkning, till exempel en familjemedlem.

Share this post