Blogga

Hur fungerar Korttidsstodet?

Hur fungerar Korttidsstödet?

Stödet kommer att vara på tre fjärdedelar av lönekostnaden för den tid som den anställde inte arbetar och arbetsgivaren och den anställde delar på resten. Korttidsstödet omfattar lön upp till 44 000 kronor.

Hur mycket stöd får jag?

Lönetaket för stödet är 44 000 kr i månaden. En arbetsgivare kan få stöd i sex kalendermånader, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre kalendermånader. Stödet går till arbetsgivaren, inte till arbetstagaren. Arbetsgivaren betalar ut det aktuella nedsatta lönebeloppet till arbetstagaren.

Vad menas med korttidsarbete?

Korttidsarbete innebär att anställda går ner i arbetstid under en tid samtidigt som arbetsgivaren får ekonomiskt stöd av staten. Reglerna innebär att staten, arbetsgivaren och arbetstagaren delar på kostnaderna för korttidsarbetet.

Hur länge gäller Permitteringsstöd?

Korttidspermitteringsreglerna införs från och med den 16 mars 2020 och gäller året ut. Permitteringsstödet finns tillgängligt för ansökan den 7 april 2020 och kan beviljas för sex månader med möjlighet till förlängning i tre månader. Tillväxtverket är handläggande myndighet.

När betalas stöd för korttidsarbete ut?

Sista dag att skicka in ansökan om stöd för perioden juli–september är 30 november. Tillväxtverket kommer under vecka 48 påbörja utbetalningar av stöd för perioden. Inför ansökan har Tillväxtverket utvecklat systemstödet för ansökan och handläggning ytterligare.

Hur beräknas stöd för korttidsarbete?

Lönen stödet beräknas på är: (ordinarie månadslön / dagar i månad) x antalet dagar med korttidsarbete. Ordinarie månadslön i beräkning av stöd är begränsat till 44 000 kronor. Om flera månader har samma avtalade nivå läggs lönerna för de olika månaderna ihop.

Hur räknar man ut lönebidraget?

Nivån på lönebidraget påverkas av lönekostnaden och arbetsförmågan hos den du vill anställa. Tillsammans med er gör vi en bedömning av personens arbetsförmåga. Du kan få bidrag för den del av lönekostnaden som inte är högre än en bruttolön på 20 000 kronor per månad för heltid.

Hur många är permitterade i Sverige?

Nära 90 600 ansökningar om korttidspermittering kom in till Tillväxtverket under den tillfälliga perioden. Högst antal korttidspermitterades i storstadslänen, men tar man hänsyn till storleken på den regionala arbetsmarknaden var fördelningen mer jämn mellan länen. Totalt beviljades nära 600 000 anställda stödet.

Vad innebär det att bli permitterad?

Permittering är när en anställd inte tilldelas något arbete av sin arbetsgivare under en tid, men ändå har kvar sin anställning. I regel behåller anställda sin lön vid permittering, men exakt vad som gäller beror på vad som är avtalat och vad det finns för skäl till permitteringen.

Vilket är Tillväxtverkets uppdrag?

Tillväxtverket är en statlig myndighet under Näringsdepartementet. Vi har regeringens uppdrag att främja hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt samt att genomföra strukturfondsprogram. Vissa insatser är riktade direkt till företag eller blivande företagare.

När slutar Korttidspermittering?

Stödet för korttidspermittering förlängs till september 2021. Från 1 januari 2021 kommer det att vara möjligt att söka stöd för kompetensutveckling för anställda som är permitterade. Arbetsgivare får fortsätta korttidspermittera anställda som går under uppsägningstid till och med 30 september 2021.

När betalas Korttidspermitteringen ut?

När ett företag väl har gjort sin ansökan kan det ta cirka två veckor för Tillväxtverket att handlägga ärendet innan beslut tas och sedan ytterligare en vecka innan utbetalning kan ske till arbetsgivaren. Vi är då framme vid mellan den 12 april och den 5 maj.

Har man rätt till semesterlön om man jobbar som vikarier?

Vid visstidsanställningar som varar längre än 3 månader får man inte träffa avtal som begränsar rätten till semesterledighet eller semesterlön . Det betyder att om du har en anställning som varar längre än tre månader, så har du rätt till semesterlön och ska inte ha semesterersättning medräknad i lönen varje månad.

Vad är en Arbetstidsjournal?

Hur ser jag min arbetstid? Arbetstiden ska föras i en arbetstidsjournal. Journalen ska godkännas av arbetsgivaren och sjömannen och ska förvaras ombord.

Får semesterersättning ingå i lönen för en vikarie?

Om du sommarjobbar mer än tre månader har du rätt till semesterledighet. Jobbar du mindre än så, har du rätt till semesterersättning istället. För korta visstidsanställningar, som till exempel sommarjobb, gäller i princip samma semesterregler som för alla andra anställningar.

Hur räkna jag ut min semesterersättning om jag har timanställd?

Räkna ut semesterlön för timanställda – procentregeln Enligt procentregeln är semesterlönen 12 procent av den anställdas sammanlagda lön under intjänandeåret, när antalet semesterdagar är 25 (se räkneexempel längre ner). tillägg, övertidsersättning, restidsersättning och liknande.

Varför kan man i Sverige betrakta en anställning som både en rättighet och en skyldighet?

Som arbetstagare har du både rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. Det är viktigt att hitta balansen mellan de två, vilket naturligtvis också gäller för din arbetsgivare. Till att börja med så har du vissa rättigheter.

Share this post