Frågor

Hur mycket luft i blodet?

Hur mycket luft i blodet?

Oxygen, eller syre, är en förutsättning för livet. En ung frisk individ har cirka 97% oxygensaturation (syremättnad) i blodet men värdet sjunker med åldern. Värden under 90% har på sikt en skadlig inverkan på kroppen och värden under 70% är potentiellt livshotande.

Vilka observationer gör du som sjuksköterska de närmaste timmarna efter att en central venös infart är inlagd?

Andningssvårigheter, bröstsmärtor, hosta samt pulsstegring och blodtrycksfall de närmaste timmarna efter insättandet eller borttagandet av central venkateter (CVK) kan vara ett tecken på att lungsäcken eller lungan punkterats vid det operativa ingreppet.

Hur kontrollerar du läget på PVK n innan du kopplar Infussionen?

Regelbunden spolning på vilande PVK rekommenderas inte. Injektioner/infusioner bör ges via rengjord injektionsventil. Rengör membranet noggrannt genom att gnugga mekaniskt med klorhexidinsprit 5 mg/mL i minst 5-10 sekunder och låt luftttorka [8].

Vad är centrala infarter?

En central venkateter är en tunn plastslang som förs in i ett blodkärl på halsen eller under nyckelbenet. Genom slangen kan du få behandling och lämna prover ofta, utan att behöva bli stucken i armen eller på händerna. Venkatetern tas bort när du inte behöver den längre. En central venkateter kallas också CVK.

Hur mycket luft intravenöst?

Det är inte ovanligt att mindre mängder luft injiceras intravenöst, men detta ger sällan upphov till några symtom. Arteriell gasemboli är däremot betydligt mer problematisk, eftersom även mycket små mängder luft kan få allvarliga konsekvenser.

Hur ofta inspekteras en PVK gällande Insticksställe smärta och tecken på infektion?

Inspektion och skötsel Inspektion av insticksställe, bedömning av smärta och uppmärksamma tecken på infektion/tromboflebit samt oklara generella infektionssymtom, minst en gång/dag, helst en gång/arbetspass. Läs mer i texten Komplikationer och bedömning. Våta och blodiga förband ska tas bort.

Vad gäller vid fixering av PVK?

Fixera venkatetern noggrant med steril högpermeabel polyuretanfilm så att insticksstället kan inspekteras genom förbandet och läget inte rubbas. Märk förbandet med datum och signatur och använd avsedd etikett för venkateterns slang. Skriv inte direkt på förbandet eftersom plasten då kan skadas.

Share this post