Populära

Ar konstgras giftigt?

Är konstgräs giftigt?

Det finns inga studier som visar att det skulle vara skadligt för hälsan att vistas på konstgräsplaner eller andra ytor med granulat. Det finns dock kunskapsluckor på området och vi vet att granulatet kan innehålla farliga ämnen.

Vad är dåligt med konstgräs?

Efter däckslitage är fotbollsplaner med konstgräs den största källan till utsläpp av mikroplast, vilket är farligt för havslevande djur som misstar plastkornen för mat. Det finns konstgräsalternativ som är bättre för miljön, men de är dyrare. Däckslitage gör att massor av mikroplast sprids i naturen.

Hur många konstgräsplaner finns det i Sverige?

Förslaget har sin bakgrund i en bredare översyn av hur man kan minska spridningen av mikroplaster och har fått kritik från många remissinstanser för att baseras på alltför lösa grunder. I Sverige finns det i dag cirka 1 300 konstgräsplaner, varav merparten har SBR-gummi som fyllnadsmaterial.

Är gummi farligt?

Många arbetare inom gummiindustrin exponeras dagligen för inomhusluft som innehåller rök från upphettat gummi. Röken består av hundratals ämnen, varav några kan ge upphov till cancer, luftvägssjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar.

Vad är gummigranulat?

Gummigranulat, eller SBR som det också kallas när det används i konstgräs, är det vanligaste och mest kostnadseffektiva fyllnadsmaterial som ger konstgräs dess sviktande egenskaper.

Vad innebär granulat?

Granulat är ett ämne i gryn- eller kornform. Granulat används till exempel för råvaror till industrin, till exempel plastindustri och tillverkning av läkemedel och djurfoder. Granulat är ofta lättare att hantera och dammar mindre än till exempel pulver.

Hur länge håller konstgräs?

Därför ska du välja konstgräs från Trafik & Fritid a. marknadens bästa UV-skydd vilket borgar för en lång livslängd. Garantin gäller i åtta (8) år men mattans faktiska livslängd beror på många faktorer.

Vad är det svarta på konstgräs?

Det är inte plast som finns i konstgräset, utan gummigranulat, men det gör förstås inte saken så mycket bättre. Gummigranulatkornen består av återvunna bil- och maskindäck. Högström konstaterar ändå att fyllningen är godkänd på myndighetsnivå och används runtom i Europa.

Vilka fotbollsskor på konstgräs?

AG-dobbar. AG står för Artificial Grass som betyder konstgräs. AG-dobbarna är alltså framtagna föra att spela med på konstgräs där underlaget är hårt och stumt. Dobbarna är korta och fördelade på större yta under skon vilket jämnar ut trycket som skapas från den kompakta planen.

Hur mycket kostar det att bygga en konstgräsplan?

Det kostar cirka 644 000 kronor att anlägga en fotbollsplan bestående av konstgräs. Denna kostnad inkluderar både montering samt material. Totalkostnaden kan enligt våra kalkyler fluktuera beroende på både materialval samt huruvida du väljer att montera konstgräset själv eller inte.

Share this post