Blogga

Varfor drar Tomatplantornas blad ihop sig?

Varför drar Tomatplantornas blad ihop sig?

Tomatblad som får för mycket ljus utan mörkervila reagerar med missformade, ihoprullade blad. Hög värme i kombination med låg luftfuktighet påverkar bladen. De vissnar i topparna, vrids och rullar ihop sig. Det kallas fysiologisk bladrullning och är växtens försvar mot torka och ett sätt att minska bladens avdunstning.

Vad äter upp tomaterna?

På tomater går de på frukterna och larverna sitter skyddade på de gröna tomaterna i samma färg som tomaten och gnager och gnager. De brukar inte äta rent utan ta några rejäla tuggor här och där för att sedan gå till nästa tomat.

Vem äter upp mina tomatplantor?

Det finns mängder av dem. Det är nog inte gråsuggorna som är boven men det kan finnas både öronvivlar och tvestjärtar i jorden och i olika gömslen i närheten. Det finns också ljusskygga larver av grönsaksfly som också gömmer sig under dagen och alla kommer de fram på natten och kalasar på till exempel tomatplantorna.

Kan tomatplantor få ohyra?

Hur du får bort bladlöss från tomatplantorna utan gifter Men lössen måste bort! De suger näring ur plantorna och om de får tid att samlas i stora grupper så äter de mycket näring och plantorna mår därefter. Vissa löss kan även få blad att rulla ihop och dessa angrips då lättare av andra skadegörare.

Varför vissnar Tomatbladen?

Mjöldagg på tomater Bladen gulnar och vissnar så småningom. Orsak: Mjöldaggssvampen, Odium. Det finns flera arter som förekommer naturligt och gynnas av torrt, varmt väder.

Hur bekämpa Grönsaksfly?

Odlingstunnel med insektsnät eller fiberduk är det absolut bästa sättet att fysiskt hindra flygande insekter att kunna lägga ägg vid begärliga växter i grönsakslandet. Fiberduken kan dock bli för varm för vissa växter som kål under högsommaren, då funkar de finmaskiga näten bättre.

Varifrån kommer Grönsaksfly?

Grönsaksfly ingår i släktet Lacanobia och familjen nattflyn. Arten är reproducerande i Sverige.

Hur blir man av med Grönsaksfly?

Varför krullar sig bladen på tomatplantor?

Blad som krullar sig i början av säsongen kan bero på för stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Får bladen dessutom stora fula fläckar kan det bero på magnesiumbrist. Det kan bli ett problem i bäddar där tomater odlats flera år.

Kan man duscha tomatplantor?

Genom att duscha plantorna kan du undvika det värsta av angreppen. Att tomatplantorna drabbas av svampangrepp, bakterier eller virus är ganska vanligt och anledningen till det är odlingsförhållanden som inte är speciellt bra.

Share this post