Allmänning

Hur lange kan Urinodling sta i kylen?

Hur länge kan Urinodling stå i kylen?

Det finns speciella rör för provtagning. Dessa rör innehåller tillsats och provet behöver inte kylas om det transporteras inom 24 timmar. Provet är också hållbart i kylskåp i maximalt 3 dygn utan att det påverkar provkvaliteten nämnvärt.

Hur gör man en Blododling?

Tillvägagångssätt – vuxna

  1. Välj punktionsställe (perifer ven).
  2. Desinfektera punktionsstället, med klorhexidinsprit (5 mg/mL) eller motsvarande genom att gnida in huden med ordentligt genomblöt tork eller kompress under minst 5 sekunder.
  3. Berör inte den desinfekterade huden där venpunktion ska göras.

Hur ska flaskorna förvaras på avdelningen om de inte kan lämnas till laboratoriet direkt?

Förvaras mörkt och i rumstemperatur. Transport I väntan på transport till laboratoriet ska flaskorna förvaras i rumstemperatur. Positiv blododling besvaras omgående per telefon till infektionsjouren under laboratoriets öppettider.

När ska Urinodlingen tas för att resultatet ska vara tillförlitligt och varför?

Misstanke om urinvägsinfektion. Okomplicerad sporadisk cystit med typiska symtom hos kvinnor behöver i normalfallet inte odlas om urinstickan är positiv för granulocytesteras och nitrit. Illaluktande urin kan bero på bakterier i urinen men är i sig inte en indikation för behandling.

Hur gammalt kan ett urinprov vara?

Optimalt är att alla prov är max 2-3 timmar gamla. Då man skall undersöka om det finns kristaller i urinen, måste urinen vara färsk (ej mer än 2 timmar) och får inte förvaras kallt.

När Blododlar man?

Viktigt att ta blododlingar innan antibiotika behandling påbörjas. Om prov måste tas under pågående antibiotikabehandling bör det tas när koncentration är som lägst, dvs omedelbart före nästa dos.

Hur går du tillväga när du ska ta ett urinprov för odling?

Så går provtagningen till. Du kan lämna urinprov genom att kissa i en mugg på mottagningen eller i en behållare med lock om du tar provet hemma. Du får en särskild behållare som du tar med dig på toaletten och kissar i. Hur mycket urin du behöver lämna beror på vad som ska undersökas.

Hur länge ska man hålla sig innan urinprov?

Om du måste kissa före morgonen kan du ta provet på natten och sedan förvara urinen i kylskåp. När du sedan lämnar in provet för analys ska du berätta vilken tid du kissade.

Det finns speciella rör för provtagning. Dessa rör innehåller tillsats och provet behöver inte kylas om det transporteras inom 24 timmar. Provet är också hållbart i kylskåp i maximalt 3 dygn utan att det påverkar provkvaliteten nämnvärt. Rören kan användas både vid kastat urinprov eller vid punktion av katetern.

Hur länge tar Urinodling?

Analys eller odling ger svar efter några dagar Ibland behöver urinprovet skickas till ett laboratorium för analys eller odling.

Share this post