Populära

Vad ar Absens?

Vad är Absens?

Absens (uttalat absèns), som betyder ungefär ”frånvaro”, är i medicinska sammanhang en avvikelse i uppmärksamheten eller förändrat medvetandetillstånd. Absenser av sjuklig art förekommer vid vissa former av epilepsi, främst i barnaåren, så kallad petitmal-epilepsi.

Hur ser en kramp ut?

Hela kroppen blir stel, huvudet böjs bakåt, huden blir blek och kanske till och med lite blå. Barnet har ryckningar i kroppen.

Hur ställer man diagnosen epilepsi?

För diagnosen epilepsi krävs att en person haft oprovocerade och vanligtvis upprepade epileptiska anfall. Ett anfall bedöms som epileptiskt om det yttrar sig på ett typiskt sätt som följd av avvikande aktivitet i hjärnans celler. Epilepsi medför som regel medicinering och ofta mångårig sjukvårdskontakt.

Hur triggas epilepsi?

Beroende på hur svår din epilepsi är finns olika behandlingsmetoder. Den vanligaste typen av behandling är medicinering med så kallade antiepileptika läkemedel. Medicinen tas i förebyggande syfte för att minska risken för nya anfall. För ungefär hälften av de som får sjukdomen läker epilepsin ut med tiden.

Vilka åtgärder bör du vidta När en person drabbas av denna typ av anfall?

Behandling vid epilepsi En noggrann neurologisk undersökning utförs med laboratorieundersökningar och EEG som registrerar hjärnans elektriska aktivitet. Även MR eller datortomografi av hjärnan utförs. De flesta personer med epilepsi behandlas med läkemedel som kallas antiepileptika för att minska risken för nya anfall.

Du får korta sekundsnabba häftiga muskelryckningar i armar, huvud eller ben utan att förlora medvetandet. Sådana anfall kallas för myoklona anfall. Du blir frånvarande under några sekunder och kanske stirrar tomt framför dig. Sådana anfall kallas för absenser.

Är Absenser farligt?

OM ANFALL INTE GÅR ÖVER Ofta rör det sig om ett tonisk-kloniskt anfall som inte upphör eller upprepade tonisk-kloniska anfall då personen inte återfår medvetandet mellan anfallen. Detta är påfrestande för kroppen och hjärnan och kräver snabbt insatt behandling.

Share this post