Allmänning

Pa vilka olika satt kan vi framja jamstalldheten mellan man och kvinnor i arbetslivet?

På vilka olika sätt kan vi främja jämställdheten mellan män och kvinnor i arbetslivet?

på arbetsplatser Lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män, som reviderades den 1 juni 2005, ger fler verktyg än tidigare för främjande av jämställdhet och välbefinnande på arbetsplatsen. Såväl arbetsgivare som arbetstagare gynnas av en arbetsgemenskap som är jämställd, öppen, uppmuntrande och rättvis.

Hur ser den svenska arbetsmarknaden för kvinnor och män?

Sysselsättningsgraden bland kvinnor är hög i Sverige. Andelen sysselsatta kvinnor är dock fortfarande lägre än andelen sysselsatta män eftersom kvinnor i högre utsträckning står utanför arbetsmarkanden. För åldersgruppen 16-64 år är sysselsättningsgraden bland kvinnor 74,5 procent. För män ligger den på 78,8 procent.

Vilken myndighet har det största ansvaret för att samhället ska bli ännu bättre jämställd?

Jämställdhet i arbetsmiljön – Arbetsmiljöverket.

Vilka faktorer påverkar negativt på utvecklingen till ett mer jämställt arbetsliv?

Jämställdhetsarbetet är utmanande eftersom attityderna som utgör ett hinder för utvecklingen är djupt rotade. Ett bra exempel på ett sådant hinder är vem som är familjeledig. I Finland utnyttjas familjeledigheten fortfarande främst av mammor även om papporna har samma chans att vara familjelediga.

Hur ska vi uppnå jämställdhet?

Jämställdhet uppnås när kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter, villkor, möjligheter samt makt att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling. Det handlar om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser i samhället.

Är Sverige ett jämställt land idag?

. Men Sverige är fortfarande inte ett jämställt land. Män har till exempel betydligt högre inkomst än kvinnor trots att kvinnor statiskt sett har högre betyg och utbildning och män har även som grupp stör- re makt och inflytande på arbetsplatser och i samhället.

Hur kvinnors ekonomiska situation kan påverka jämställdheten i arbetslivet?

Minskning av löneskillnaderna I medeltal är kvinnors lön för arbete med ordinarie arbetstid cirka 16,1 procent lägre än männens. Ungefär hälften av löneskillnaderna förklaras av att kvinnor och män arbetar i olika branscher och uppgifter.

Share this post