Trendig

Vad ar det som far vattnet att cirkulera pa jorden?

Vad är det som får vattnet att cirkulera på jorden?

Vatten cirkulerar i ett ständigt kretslopp som drivs av solens energi. Solen värmer vattnet i våra hav, sjöar, vattendrag och i marken. När det avdunstade vattnet stiger upp i atmosfären kyls det ner, kondenserar, och bildar moln. När molnen så småningom blir mättade börjar det regna och vattnet återförs till jordytan.

Hur rinner grundvattnet?

Vattnets kretslopp En del av vattnet tas upp av växternas rötter och avdunstar genom växterna. Resten tränger djupare ned och blir till grundvatten, som långsamt rör sig genom jordlagren och berggrunden för att slutligen rinna ut i sjöar, hav och vattendrag igen.

Vad händer i fotosyntesen?

Gröna växter kan, tillsammans med ljusenergin i solens strålar, omvandla koldioxid och vatten, till druvsocker (glukos) och syrgas. Reaktionen kallas för fotosyntes. Koldioxiden tar växterna från luften genom klyvöppningarna, som sitter på undersidan av bladen. Vattnet suger växten upp ur marken med hjälp av rötterna.

Vad finns i sötvatten?

Sötvatten eller färskvatten är vatten som har tillräckligt låg salthalt för att vara drickbart, men anger inte om det är tjänligt som dricksvatten i övrigt. I allmänhet avser det vatten med en salthalt under ca 0,05 % (se Salinitet).

Vilket håll rinner grundvattnet?

Det är inte givet att grundvattenytan följer markytan, utan avståndet kan variera mycket och till och med få omvänt tecken, det vill säga det blir en sjö. Vattenytan må ligga still, men vattnet rinner neråt i kuperad terräng (och mot havet).

Vad lever i sötvatten?

De som har detta ämne kan alltså leva i mycket syrefattiga miljöer, där man inte hittar så många andra djur. En vanlig art i sötvatten är snabelglattmasken, Stylaria lacustris, som har snabel och ögon. skal. Det finns två olika typer av sötvattensnäckor, gälsnäckor och lung- snäckor.

https://www.youtube.com/watch?v=TNmBMx-hqdc

Var finns sötvatten i Sverige?

Bara tre procent är sötvatten. Två tredjedelar av sötvattnet är ytvatten som finns i glaciärer, sjöar och vattendrag och en tredjedel är grundvatten som bildas genom att vatten rinner ner genom jordlagren. I Sverige använder vi både ytvatten och grundvatten till vårt dricksvatten.

Share this post