Allmänning

Vilka svenska akare har astma?

Vilka svenska åkare har astma?

Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner med sina guldmedaljer efter stafetten i OS 2014. Anna Haag. Det är inte bara i Norge som skidåkare använder astmamediciner i oproportionerligt stor utsträckning jämfört med resten av befolkningen.

Vilka norska åkare har astma?

Idrottares bruk av astmamediciner är ett hett omdiskuterat ämne. Speciellt inom längdskidåkningen och där framför allt norsk längdskidåkning. Flera norska toppåkare har dispens för att använda astmamedicin, däribland Marit Björgen och Martin Johnsrud Sundby.

Vilka norska åkare använder astmamedicin?

Det är norska NRK som avslöjar den ansenliga mängden astmamedicin som den norska OS-truppen för med sig. Ämnena varierar: 1 800 doser Symbicort, 1 200 doser Atrovent, 1 200 doser Alvesco, 360 doser Ventoline samt 1 200 doser Airomir. – Vi och Norge har helt olika synsätt på det här med astma inom vintersporten.

Hur många norska skidåkare har astma?

Astmaförekomst och luftvägssymtom hos 40 norska längdskidåkare.

Är johaug astmatiker?

Johaug har tagit astmamedicin Förra säsongen vann hon Tour de ski, och hon har sedan tidigare flera OS- och VM-medaljer. Nu berättar hon att även hon har tagit astmamediciner. – Jag har inte astma men vid enskilda tillfällen då jag haft luftvägsinfektion så har jag fått medicinen från våra landslagsläkare, säger hon.

Kan man överdosera Bricanyl?

Den totala dygnsdosen bör inte överstiga 6 mg. 0,25-0,5 mg vid behov. Den totala dygnsdosen bör inte överstiga 4 mg. Turbuhaler är inandningsdriven, vilket innebär att substansen följer med den inandade luften ned till luftvägarna när patienten inhalerar genom munstycket.

Är Bricanyl Dopingklassat?

Vid astma: Du får bara använda salbutamol (Ventoline) vid akuta astmatiska besvär och maxdos är 800 mikrogram/12 timmar. Detta är tillåtet. Terbutalin (Bricanyl) är förbjudet. Vid ADHD: Viktigt att söka dispens för dina dopingklassade läkemedel!

Vad innehåller Symbicort?

Symbicort Turbuhaler är en inhalator som används för att behandla astma hos vuxna och ungdomar i åldern 12–17 år. Den används också för att behandla symtom på kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) hos vuxna från 18 års ålder. Den innehåller två olika läkemedel: budesonid och formoterolfumaratdihydrat.

Share this post