Blogga

Varfor behover vi ventilera ett bostadsrum?

Varför behöver vi ventilera ett bostadsrum?

Man har en fläkt som suger ut luften, i badrum, kök, tvättstugor & liknade ”våta” rum. Tilluften/friskluften kommer in via väggventiler i bostadsrum eller spaltventiler i fönster. Man får inte glömma bort att ventilationen är en viktigt grundsten för hälsan.

Vem bär ansvaret för fastighetens ventilationssystem?

Ytterst är det arbetsgivaren som har ansvar för ventilationen i arbetsmiljön. Men även hyresvärdar, fastighetsägare och de som bygger och projekterar arbetslokaler har ett ansvar. Du som är arbetsgivare är skyldig att se till att arbetslokalerna har en ventilation enligt föreskrifterna.

Hur viktigt är ventilation?

Luften i en bostad behöver bytas ut hela tiden. Ventilationssystemet ska föra in en tillräcklig mängd uteluft, och föra bort föroreningar och hälsofarliga ämnen. Ventilationen ska också medverka till att föroreningar inte sprids från mindre rena rum till rena rum, exempelvis från kök och WC till sovrum och vardagsrum.

Vad är risken med att ha övertryck inomhus?

Med övertryck finns risk att man får varm fuktig luft ut i husets stomme. Vid kall väderlek kan då luften fälla ut kondens på kalla byggnadsdelar längre ut i vägg- och takkonstruktion. Vid ett system med enbart styrd frånluft får man automatiskt ett undertryck i huset.

Hur mycket friskluft behöver man?

Enligt Boverkets Byggregler (BBR) och Folkhälsomyndigheten (FHM) så ska uteluftsflödet vara minst 0,35 liter per sekund och kvadratmeter golvarea (l/s m2) i bostäder. Det totala uteluftsflödet bör dock inte understiga 4 liter per sekund och person (l/s person).

Varför är undertryck viktigt i ett fläktsystem?

Ett bra ventilationssystem ska fungera så att det blir ett svagt invändigt undertryck för att inte riskera att fukt letar sig via luften ut i väggar, fönster och upp genom vindsbjälklag och på vinden orsakar kondens och risk för mögel- och rötskador.

Vad ska man ha för ventilation i huset?

Enligt Boverkets Byggregler är minimikravet 0,35 liter/s x bostadsytan utryckt i m². Luftflödet till ett hus på 150 m² blir då: 0,35 l/s x150m²= 52,5 l/s. I Boverkets byggregler om ventilation kan man läsa att uteluftsflödet ska vara lägst 0,35 l/s per m² golvarea och det tas även upp olika exempel på att t.

Vem ansvarar för ventilationen i en lokal?

Vad gäller? I hyresavtalet är det möjligt att avtala om vem som ansvarar för ventilationen. Om det inte står någonting speciellt i ditt hyresavtal så är det hyresvärden som ansvarar för att lokalen är i brukbart skick för det avsedda ändamålet.

Vem betalar för OVK?

OVK i ett privat hem När det gäller OVK i en privat bostad är det förstås ägaren själv som får betala för denna undersökning. Då det rör ett nybygge ligger kostnaden hos ägaren för bygget. Det är alltså inte en avgift som den som köper villan ska stå för.

Vad är Undertrycksventilation?

tryckimpregnerat virke i krypgrunden, kan denna lukt genom bostadens undertrycksventilation komma att dras upp genom springor mellan golv och vägg samt andra ställen. Även radon kan komma upp i bostaden på detta sätt. För att motverka att luft från krypgrund dras upp i bostaden måste man undertrycksventilera grunden.

Vad händer om man inte har ventilation?

Ventilationen ska kontinuerligt kunna föra bort luftföroreningar från byggnad, inredning och boende. I byggnader med dålig och ineffektiv ventilation blir de föroreningar som bildas kvar inomhus och luftfuktigheten kan bli för hög. Dessutom kan för höga halter av radon uppkomma.

Share this post