Populära

Vad ar etisk granskning?

Vad är etisk granskning?

En etisk granskning fokuserar sig i huvudsak på tre frågor: Är projektet vetenskapligt hållbart? Här granskas projektplanen för att se om den metod man valt tycks kunna ge svar på de frågeställningar man har. Om projektplanen har stora brister är det etiskt inte försvarbart att genomföra projektet.

Vem är Forskningshuvudman?

Med forskningshuvudman avses enligt etikpröv- ningslagen en statlig myndighet eller en fysisk eller juridisk person i vars verksamhet forskningen utförs (2 och 23 §§). Enligt utredningens direktiv kan det i enskilda fall råda oklarhet om vem som har ansvaret som forskningshuvudman.

Vad är ett etiskt övervägande?

Forskningsetiska överväganden handlar i hög grad om att hitta en rimlig balans mellan olika legitima intressen. Kunskapsintresset är ett sådant. Integritetsintresset och skydd mot olika former av skada och risk för skada är andra exempel.

Vad är etisk prövning?

Planerar du att bedriva att forskning som involverar människor eller behandling av personuppgifter? Då behöver du kanske ansöka om etiskt tillstånd. Här hittar du information om de regler som gäller för etisk prövning i Sverige samt hur prövning går till.

Vad menas med informerat samtycke?

Samtycket ska vara informerat. Informationen måste göra det tydligt för forskningspersonerna vad det skulle innebära för dem att delta (till exempel om fysiska ingrepp som kan orsaka risker för kroppsskada ska genomföras, om känsliga uppgifter som kan äventyra den personliga integriteten ska behandlas, osv.)

Vilket ansvar har forskningen idag?

Forskaren har alltid ett moraliskt ansvar för sin forskning, men samtidigt finns det en viss kontroll utifrån. Etiska nämnder bedömer forskning på djur och människor och högskolorna hanterar forskningsfusk. Samhällsdebatten har lett till riktlinjer och lagar som styr vad forskare får göra.

Vilka är de fyra etiska principerna inom vård och omsorg förklara vad de betyder?

Etik i vårdsammanhang rör primärt hur den enskilda patienten bör behandlas – vad som gagnar respektive skadar patienten. Ett flertal patientrelaterade intressen blir relevanta, särskilt hälso-, välbefinnande-, autonomi- och integritetsintresset. Etik i tandvården rör dock inte enbart individnivån.

Vad innebär Godhetsprincipen för handlingar inom vård och omsorg?

Göra gott-principen innebär att man bör försöka hjälpa patienten genom att tillgodose patientens (medicinska och medmänskliga) behov. För oss i hälso-och sjukvården betyder det att vi alltid ska försöka förebygga, eller bota patientens sjukdom.

Share this post