Frågor

Vad ar en exogen variabel?

Vad är en exogen variabel?

En exogen variabel är en vars värde bestäms av faktorer utanför den modell där den ingår. Ordet exogent hänvisar till något som bildas utanför något. Från denna referens kan vi dra slutsatsen att en exogen variabel är en som bildas utanför en modell.

Vad menas med endogen?

Endogen står för en händelse eller ett objekt som härrör inifrån ett system. Begreppet kommer från de grekiska orden ”endo” och ”gen”, som betyder innanför och produktion. Endogen är motsatsen till exogen, som står för något som genereras utanför själva systemet.

Vad betyder exogen?

Exogen refererar till en händelse eller ett objekt som kommer utifrån ett system. Begreppet kommer från de grekiska orden ”exo” och ”gen”, som betyder utanför och produktion. Exogen är motsatsen endogen, som står för något som genereras inom själva systemet.

Vad är skillnaden mellan endogena och exogena krafter?

En exogen kraft är erosion, det vill säga nedbrytning av jorden. De exogena kraftprocesserna kan bryta ner och utjämna landytan till en nästan platt yta, ett peneplan. Energin till dessa processer tillförs främst utifrån rymden i form av solstrålning. Exogena krafter är motsatsen till endogena krafter.

Vad är en exogen chock?

Exogen chock (Tysklands enande) när räntan stiger i Euopa. Kapital söker sig ut ur Sverige vilket påverkar växelkursen negativt (utsätts för deprecieringstryck) Sverige vill försvara kronans värde snarare än att devalvera, och vill istället minska att kapital strömmar ut genom att höja räntan.

Vad är endogena inre krafter?

Inre (endogena) krafter som jordbävningar och vulkaner, och yttre (exogena) krafter som vind, vatten och miljöförstöring påverkar jordytan och våra livsvillkor.

Vilka exogena krafter finns det?

De yttre krafterna består i första hand av vatten, is och vind som slipar ner jordytan… I det här avsnittet förklaras jordens inre krafter och relaterade begrepp som plattektonik, vulkaner och jordskalv. Vi kommer också titta på jordens yttre krafter i form av vittring och erosion.

Vad är exogen och endogen?

Vad innebär exogen kraft?

Vad är skillnaden mellan exogen och endogen?

Vad är endogena faktorer?

Vilka tre processer utjämnar höjdskillnader på jordytan?

Vilka tre processer utjämnar höjdskillnader på jordytan? Vittring, erosion, massrörelser, transport och deposion utjämnar höjdskillnaderna på jordytan.

Share this post