Rekommendationer

Vad ar Jamvikts BNP?

Vad är Jämvikts BNP?

Man kan se det som att BNP är utbudet och AD efterfrågan där Ypotentiell motsvarar hur mycket som tillverkas nu och Yjämvikt är det optimala utbudet för företagen i form av vinst och lagerhållning. Ekonomin strävar alltid mot Yjämvikt då utbudet = efterfrågan.

Vilka faktorer bestämmer potentiell BNP?

Potentiell BNP vilar på två ben: potentiellt antal arbetade timmar och potentiell produktivitet. Potentiellt arbetade timmar bestäms i sin tur av ett antal underkomponenter (se figur). Med hjälp av ett flertal ekonometriska modeller uppskattas de potentiella variablerna för den tid det då det finns utfall.

Vad är Keynesianska modellen?

Modellen. Den Keynesianska modellen beskriver ett förhållande mellan den totala efterfrågan och den totala inkomsten/produktionen (BNP) i ett land. Tidigare neoklassiska teorier menade att förhållandet var perfekt, att om våra inkomster ökar så ökar även vår efterfrågan proportionerligt (se Says lag).

Vad krävs för att det ska uppstå en multiplikatoreffekt?

Multiplikatoreffekten består i att den ursprungliga utgiftökningen understiger intäkterna för den förda politiken – genom att de ökade offentliga investeringarna och konsumtionen genererar arbetstillfällen, som i sin tur leder till ytterligare konsumtion och fler investeringar.

Hur mäter man BNP per capita?

För att se hur ekonomin utvecklas i förhållande till befolkningen beräknas BNP per capita. Det är helt enkelt BNP delat med den genomsnittliga befolkningen under det aktuella året. Sveriges BNP har haft en stark ökningstakt de senaste åren, men omräknat per capita har takten inte varit lika hög.

Vad händer när regeringen ökar de offentliga utgifterna i en sluten ekonomi?

Vad händer med ränta och BNP enligt IS-LM-modellen i en sluten ekonomi om regeringen ökar de offentliga utgifterna och centralbanken bedriver en expansiv penningpolitik? Räntan kan öka eller minska och BNP ökar.

Share this post