Ny

Hur ser framtiden ut for bilen?

Hur ser framtiden ut för bilen?

I framtiden kommer du kanske att åka i fordon som drivs av biogas, vätgas, tallolja, rapsmetylester, etanol eller av el från solceller och vindkraft. Eller så uppfinner du ett helt nytt drivmedel! Idag finns det bilar med så kallade farthållare som ser till att bilen kör i rätt hastighet.

Hur ser bilar ut idag?

Elektrisk, självkörande och en helt ny arkitektur är tre stora trender som vi kommer se mer av i framtiden. Om framtidens bil är större och bredare eller mindre och smalare är svårt att säga. Designen på bilarna beror mycket på hur man väljer att förkroppsliga olika innovationsområden.

Vad använder man bilen till?

Mannen bakom den första moderna bilen var den tyske mekanikern Gottlieb Daimler (1834-1900). 1883 fick han patent på historiens första bensindrivna motor. ”Benzin” var då en sällsynt apoteksvara som huvudsakligen användes mot förstoppning. Bilen har blivit vår tids vanligaste transportmedel.

När kommer förarlösa bilar?

Fram tills nu har självkörande fordon i landet behövt speciella tillstånd och mänsklig översyn, men med den nya lagen skulle det inte längre vara nödvändigt. Från och med 2022 skulle därmed exempelvis helt förarlösa bussar kunna sättas i trafik i Tyskland, såväl som vissa godstransporter.

Hur fungerar bilen idag?

I dag är bilen både självklar och ifrågasatt. Den har gett oss ökad rörlighet såväl som avgaser, och har fått symbolisera såväl frihet och framtidstro som miljöhot. De tidiga motorerna var ineffektiva och utsläppen stora. I dag satsar biltillverkarna på bättre motorer, renare bränslen och alternativa konstruktioner.

Hur fungerar en bil?

Bränsle och luft blandas ihop till en gas som förs in i cylindrarna, blandningen antänds sen och det tryck som då uppstår pressar ner kolvarna. Kraften från kolvarna överförs till vevaxeln via vevstakar som löper genom hela motorn – och får den att rotera.

När blir bilar självkörande?

Tillsammans siktar Zeekr och Mobileye nu på att till 2024 ta fram en självkörande bil för vanliga konsumenter. En självkörande taxibil, med teknik från CEVT i Göteborg, är på gång för den amerikanska marknaden. Bilen ska klara att köra på egen hand i de flesta lägen utom de mest komplicerade.

Share this post