Allmänning

Vad ar billig arbetskraft?

Vad är billig arbetskraft?

Den globala jakten på billig arbetskraft Den kallas för ”kapplöpningen mot botten”, mekanismen att klädproduktionen hela tiden flyttas till de länder där arbetskraften är som billigast. För länge sedan syddes kläder i Sverige, därefter sydeuropeiska länder, sedan Japan och Taiwan.

Hur ser klädindustrin ut idag?

Klädindustrin släpper ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop, enligt FN:s handelsorgan Unctad. Att köpa ekologisk bomull hjälper inte om energin som går åt vid tillverkningen kommer från kolkraft.

Varför tillverkas kläder utomlands?

Några länder i världen har specialiserat sig på att tillverka kläder. Längre fram kan de ta klivet vidare och utveckla en mer högteknologisk industri. Textilindustrin är ett viktigt steg på vägen. För landet och för människorna som bor där.

Vem syr kläderna och hur ser arbetsförhållandena ut?

De flesta klädföretag äger inte fabrikerna där kläderna tillverkas utan anlitar leverantörer och underleverantörer i främst låglöneländer. Textilindustrin i dessa länder brottas med dåliga arbetsförhållanden och låga löner för arbetare som syr upp våra kläder.

Varför är kläder så billigt?

Detta kräver ett energislukande jordbruk som huvudsakligen drivs av olja. Tygerna är tillverkade i fattiga länder i Asien vilket, tack vare låga löner, gör det billigt. Kläderna är sydda i Asien vilket, tack vare låga löner, gör dem billiga.

Hur påverkas Sverige av de låga lönerna i textilfabriker i Bangladesh?

En rapport från Swedwatch visar att en lång rad mänskliga rättigheter kränks till följd av låga löner och långa arbetsdagar på textilfabrikerna. Den lönsamma textilindustrin tenderar att snarare cementera fattigdomen bland arbetarna, än förbättra deras livsvillkor.

Var i världen ligger låglöneländer?

Produktionskedjan är ofta komplex och underleverantörer och insatsvaror finns över hela världen. Både lättare och tyngre industriproduktion sker allt oftare i så kallade låglöneländer, det gäller inte minst byggbranschen. De varor som marknadsförs i Byggmiljöguiden har inte sällan sina rötter i låglöneländer i Asien.

Hur ser Textilkonsumtionen ut i Sverige?

Trots minskningen under 2020, har nettoinflödet av nya textilier sett en ökning med 1,3 kg (motsvarande 12 procent) per person sedan 2000. Hemtextilier står för den största ökningen av nettoinflödet per person mellan åren 2000 och 2020, en ökning med 78 procent från 1,9 till 3,4 kg per person.

Vad finns det för fördelar för de länder som tillverkar kläder?

på att i-länderna både producerar och exporterar tekniskt eller designmässigt mer avancerade textilier, och istället importerar halvfabrikat och enklare stapelvaror. Därför fanns det också sex i-länder bland de tio största exportländerna 1992. Även bland världens tio största importländer samma år fanns åtta i-länder.

Var tillverkas Kappahls kläder?

Våra kläder tillverkas framförallt i Kina, Bangladesh, Indien och Turkiet. Vi har inte några egna fabriker utan arbetar med noga utvalda leverantörer, vilket gör att ett nära samarbete blir extra viktigt.

Vart sys HMS kläder?

H&M äger inga fabriker. I stället köps våra plagg från cirka 800 fristående leverantörer, främst i Europa och Asien. På våra produktionskontor, som finns över hela världen, hanterar vi alla praktiska delar av produktionen och har ständig kontakt med våra leverantörer.

Varför tillverkas inte kläder i Sverige?

I fabrikerna så syr ofta flera textilarbetare var sin del av plagget, exempelvis ärmar eller kragar. När ett plagg är klart så kontrolleras det och packas innan det transporteras vidare. Idag produceras nästan inga kläder i Sverige utan den största delen sys i länder där lönerna är betydligt lägre.

Share this post