Ny

Vad ar otillaten miljoverksamhet?

Vad är otillåten miljöverksamhet?

Otillåten miljöverksamhet (29 kap. 4 § mb) tar sikte på den som på- börjar eller bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd utan att ha erhållit nödvändiga tillstånd, godkännanden eller motsvarande. Brottet avser även överträdelse av tillståndsvillkor eller villkor för dispens eller annat liknande villkor.

Vad är straffet för miljöbrott?

Straffet för den som döms för brott mot miljöbalken är böter eller fängelse i högst sex år. Har brottet begåtts inom näringsverksamhet kan företaget åläggas att betala en företagsbot. Företagsböter kan uppgå till lägst femtusen kronor och högst tio miljoner kronor.

Vad är ett miljöbrott?

Miljöbrott är att förorena mark, luft eller vatten eller på annat sätt påverka miljön så att det kan skada djur och växter eller människors hälsa.

Vad är grovt miljöbrott?

Det kan till exempel handla om olagliga utsläpp av ämnen som kan skada mark, vatten eller luft, gärningar som har skadlig inverkan på skyddade områden eller att man genom vissa åtgärder inskränker allemansrätten, att bryta mot tillstånd och villkor för viss miljöfarlig verksamhet, miljöfarlig kemikaliehantering eller …

Vem ansvarar för nedskräpning?

Kommunernas ansvar Enligt miljöbalken är det förbjudet att skräpa ned. Trots det hamnar ändå en hel del skräp på fel ställe. Kommunen ansvarar enligt gaturenhållningslagen för städning på gator, torg, parker och andra allmänna platser som är redovisade i detaljplan och som kommunen är huvudman för.

Vart anmäler man nedskräpning?

Att anmäla nedskräpning till polisen Det är förbjudet att skräpa ned enligt 29 kap 9 § miljöbalken. Om du ser nedskräpning och vill anmäla den gör du det i första hand till polisen, tfn 114 14. Dokumentera gärna med foton.

Vad är brott mot områdesskydd?

Brott mot områdesskydd Åklagaren avgör om den otillåtna handlingen är tillräckligt allvarlig för att möjligen vara brottslig. I slutändan är det en domstol som avgör om åtgärden är ett brott. Är åtgärden ett brott kan den ansvarige kan dömas till böter eller fängelse i högst två år för brott mot områdesskydd (29 kap.

Share this post