Allmänning

Vad ar adaptiva forvantningar?

Vad är adaptiva förväntningar?

Adaptiva förväntningar (eng adaptive expectations): Människor formar sina förväntningar om framtiden utifrån vad som hänt i det förgångna. Äldre teori. Utgår ifrån historik, applicerar denna på framtiden. Det blir som det varit den senaste tiden, där den senaste tiden utgörs av det man har siffror på.

Vad innebär rationella förväntningar när man pratar om inflation?

Vidare finner man här förklaringen till antagandet om tröga priser och löner. Nominella löner är i princip alltid satta på förhand (utifrån hur man förväntar sig att priserna kommer att förändras och rationella förväntningar) över en period vilket innebär rigida löner på kort sikt.

Vad är neutral inflation?

Ett trovärdigt inflationsmål fungerar som ett riktmärke för de inflationsförväntningar som finns i ekonomin. Riksbankens inflationsmål är att hålla inflationen mätt med KPIF kring 2 procent per år. Riksbankens inflationsmål infördes 1993 och började gälla från 1995 (läs mer om historiken kring inflationsmålet).

Vad är det som skapar inflation?

Om konsumenter och företag vänjer sig vid mycket låg eller mycket hög inflation skapas förväntningar om att den alltid ska vara så. Dessa förväntningar är viktiga. Människor utgår från dem för att fatta beslut om konsumtion, lån och investeringar. Företag påverkas också av dessa förväntningar när de sätter sina priser.

Vad är rationella förväntningar?

Hypotesen om rationella förväntningar innebär att aktörerna använder tillgänglig information på bästa sätt och att förväntningarna bildas genom ständig nytolkning av denna information. Konsekvenserna blir ibland dramatiska, t. ex. för effekterna av ekonomisk politik.

Vad är inflation enkelt?

Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Pengarna minskar alltså i värde. Det tar sig till exempel uttryck i att priset för samma korg med varor i affären stiger över tiden.

Vad menas med importerad inflation?

Yttre faktorer kan påverka produktionskostnaderna – exempelvis när priset på importvaror stiger. Företagens ökade kostnader trissar då även upp priset på inhemska varor. Detta kallas importerad inflation. Historiskt sett har stigande oljepriser varit en starkt bidragande faktor till hög inflation.

Share this post