Frågor

Ar kollektivtrafik dyrt?

Är kollektivtrafik dyrt?

Att kollektivtrafiken är för dyr är både ett strukturellt problem och en konkret verklighet för enskilda människor. Det är inte rättvist att en miljonär och en arbetslös betalar lika mycket för att åka kollektivt. Med skattefinansierad, avgiftsfri, kollektivtrafik så betalar var och en efter förmåga.

Är kollektivtrafiken skattefinansierad?

Skattefinansierad avgiftsfri kollektivtrafik betyder att fler är med och betalar, vilket gör att det blir en bra affär för de flesta kollektivtrafikanter. Detta gäller då vi helt enkelt växlar avgifterna mot landstingsskatt.

Är kollektivtrafik billigare än bil?

Spara pengar. Du sparar pengar genom att ta bussen till jobbet istället för bilen. Varje gång du kör, betalar du inte endast bensinkostnaden utan även slitage- och underhållskostnader för bilen. Om du dessutom har månads- eller årskort så blir bussresorna ännu billigare!

Varför är SJ så dyra?

SJ har kompletterat detta med punktlighetsstatistik. Resultatet visar att tåget klår flyget på flera sätt. Tåget är mycket billigare än inrikesflyget. – Ökad konkurrens och biljettpriser som styrs efter efterfrågan har lett till sjunkande tågpriser och ökat tågresandet.

Vilka städer har gratis kollektivtrafik?

Europa. I Europa är det ett flertal små och medelstora städer som infört (eller prövat) fri kollektivtrafik. I Sverige har Avesta kommun, Kiruna kommun, Sala kommun och Fagersta kommun nolltaxa på sina lokala bussar. Bland större städer så är det ovanligt, men bland annat Tallinn har sedan 2013 gratis kollektivtrafik.

Varför bör kollektivtrafiken vara gratis?

Syftet med fri kollektivtrafik är att öka det kollektiva resandet och minska privatbilismen, och därmed orsaka mindre utsläpp än tidigare – vilket är bra ur miljö- och klimatsynpunkt – och att system för biljetter och kontroller och snabbare avgångar kommer spara pengar.

Share this post