Ny

Hur kan Sverige gynnas av att man lagstifta om minimiloner inom EU?

Hur kan Sverige gynnas av att man lagstifta om minimilöner inom EU?

Kommissionen menar att förslaget kommer att leda till högre minimilöner i ungefär hälften av medlemsstaterna. Ungefär 25 miljoner arbetstagare skulle kunna tjäna på dessa höjningar om medlemsstater med lagstadgade minimilöner höjer dem till 60 % av medianlönen eller till 50 % av genomsnittslönen.

Hur mycket är minimilön i Europa?

Minimilönerna i euro per månad varierar kraftigt inom EU, från 332 euro i Bulgarien till 2 202 euro i Luxemburg (uppgifter från Eurostat för 2021).

Vad innebär EU minimilön?

EU-kommission presenterade ett förslag till direktiv om tillräckliga minimilöner i EU i oktober 2020. Målet med förslaget är att sätta en ram för att arbetstagare i EU ska få tillräckliga minimilöner som ger en rimlig levnadsstandard oavsett var i EU de arbetar.

Var hittar jag mitt anställningsbevis?

Både anställningsbevis och arbetsgivarintyg hittar du under fliken Personal i systemet. Om du inte hittar den person du söker efter i personallistan kan du ändra status till All personal och sedan klicka Sök, då kommer även de som har en avslutad anställning med i sökningen.

Hur skriver man ett anställningsbevis?

Du måste lämna följande uppgifter skriftligt: Var den anställda ska utföra arbetet. Om den anställda inte ska ha någon speciell arbetsplats bör du förklara detta. Arbetsuppgifter, yrkesbenämning eller tjänstetitel. Om befattningen är speciell kan du komplettera med en utförlig befattningsbeskrivning.

Vad är EU S minimilön?

I de 21 EU-länder som har lagstadgade minimilöner beror minimilönenivån i hög grad på det allmänna löneläget i landet. I länder där lönerna generellt sett är höga är också minimilönerna höga. Luxemburg har EU:s högsta minimilön på nära 23 350 kronor i månaden och Bulgarien har EU:s lägsta på drygt 3 400 kronor.

Share this post