Frågor

Varfor har man rattlas?

Varför har man rattlås?

Rattlås är en effektiv låsanordning som sätts över själva ratten på din bil. Låset gör det omöjligt för tjuven att använda ratten och köra iväg med bilen. Trots att stöldskyddet på dagens moderna bilar har blivit bättre, förekommer organiserade ligor som har lärt sig att knäcka bilens elektroniska startspärrar.

Har alla bilar rattlås?

På alla moderna bilar har man tagit bort det mekaniska rattlåset med nyckel. Om jag förstår rätt så går allting elektriskt.

Vad gör startspärr?

Den elektroniska startspärren är ett stöldskydd som förhindrar att fordonet startas av obehörig person. Bilen kan endast startas med rätt fjärrnyckel. Fel vid läsning av fjärrnyckeln under start – placera nyckeln på nyckelsymbolen i mugghållaren och försök igen.

Hur fungerar en immobiliser?

Runt tändningslåset finns utrustning som dels sänder ut det elektromagnetiska fältet till nyckeln och dels via en antenn avläser nyckelns kod. Koden jämförs sedan med koden i motorns styrsystem för godkännande. Funktionen kallas ofta immobilizer (oflyttbar på engelska).

Hur vet man om bilen har startspärr?

Gör en vanlig nyckel kopia vid någon skomakare som i regel också slipar till nycklar utan chips. För en hundring nästan och startar bilen ej så har du startspärr i bilen.

Vad gör Immobilizer?

Rattlås som förhindrar styrning av bilen. Centrallås som automatiskt låser eller låser upp alla dörrar när till exempel förardörren låses/öppnas. Startspärr (engelska immobilizer) som kräver en digital kod i nyckeln för att motorns styrelektronik skall tillåta start.

Vad betyder Euro NCAP 5?

Detta är ett oberoende institut bildat av ett samarbete mellan olika myndigheter och intressegrupper inom trafiksäkerhet. Euro NCAP utvecklade ett femstjärnigt klassificeringssystem för att ge konsumenterna insikt i säkerhetsnivån för nya bilar – både för passagerare och andra trafikanter – för enkel jämförelse.

Har min bil startspärr?

Kan inte vrida ratten?

Gör såhär: Vrid ratten försiktigt från vänster till höger medan du försöker vrida nyckeln i låset. Detta hjälper till att låsa upp ratten. Dra inte i för hårt i nyckeln, då finns risken att den går av.

Share this post