Trendig

Vad betyder plan i planbok?

Vad betyder plån i plånbok?

Men varifrån kommer plånet, och varför kallas det här fodralet bok? Förr i världen var en plånbok en liten anteckningsbok med inhäftade skrivplån (blad eller skivor), där det skrivna lätt kunde utplånas. Man kunde också byta ut bladen. I den här lilla fickboken började man sedan förvara brev, papper och sedlar.

Var är min plånbok?

En plånbok är en mindre, på mitten vikbar, mjuk väska eller fodral vars huvudsakliga syfte är att förvara pengar, identitetshandlingar, kreditkort och liknande mindre föremål. Plånbokens lilla format gör att den kan bäras i till exempel byxficka, jackficka eller handväska.

Hur brinner en tändsticka?

Tändstickor görs oftast av asp, ett träslag som brinner långsamt och jämnt. Tändstickans huvud består av bland annat kaliumklorat. När man drar det mot tändsticksaskens plån av röd fosfor uppstår friktion som ger värme. Värmen startar en kemisk reaktion som gör att tändstickan börjar brinna.

Vad gör man om man hittar en plånbok?

Detta gör du så snart du upptäckt att plånboken är borta

  1. Polisanmäl förlusten på polisen.se eller via telefonnummer 114 14.
  2. Spärra dina betalkort via banken eller kreditkortsföretaget.
  3. Spärra körkort och ID-handlingar.
  4. Spärra möjligheten att göra en kreditupplysning.
  5. Beställ nytt körkort eller ID-kort och nya bankkort.

När kom första säkerhetständstickan?

Förr i tiden var tändstickor mycket farliga, eftersom de tillverkades av gul fosfor. Den gula fosforn är en mycket giftig kemikalie som antänder lätt. Gustaf Erik Pasch uppfann säkerhetständstickan 1844 och det var så historien om den världsberömda ”svenska tändstickan” började. Tändstickor är en gammal uppfinning.

Hur lång och bred är en tändsticksask?

I tändsticksask a (den röda) har finns ca 40 st. tändstickor i trä med svart svavel. Varje tändsticka var/ÄR 3,6 cm lång och ca 1 mm bred, i toppen på varje tändsticka finns en hatt av svavel.

Share this post