Innehållsförteckning
- 1 Vem har det övergripande ansvaret för att styra upp situationen i området och se till att det ordnas en fungerande lösning för vatten och avlopp?
- 2 Kan fastighetsägare tvingas bidra till kostnaderna för vatten och avlopp?
- 3 Var av vilka fattas beslutet att bygga ut kommunalt avlopp till området?
- 4 Får man släppa ut diskvatten?
- 5 Kan man bli påtvingad kommunalt vatten?
- 6 Måste man ansluta till kommunalt vatten och avlopp?
- 7 Vad kostar eget vatten och avlopp?
- 8 Vem beslutar om kommunalt avlopp?
Vem har det övergripande ansvaret för att styra upp situationen i området och se till att det ordnas en fungerande lösning för vatten och avlopp?
Grundläggande i vattentjänstlagen är 6§ som anger att kommunen har skyldighet att ordna vatten- och avloppsförsörjning om det finns ett behov till skydd för människors hälsa eller miljön ”i ett större sammanhang för en viss befintlig eller blivande bebyggelse”.
Kan fastighetsägare tvingas bidra till kostnaderna för vatten och avlopp?
Även om man som fastighetsägare har godkänt enskilt vatten och avlopp i enlighet med miljöbalken eller en godkänd samfälld va-anläggning tillsammans med sina grannar i enlighet med anläggningslagen, tvingas kommunen att överta ansvaret för vatten och avlopp för den händelse att man bor i så kallad samlad bebyggelse.
Hur fungerar en Vattenförening?
En VA-förening kan bildas av invånare som bor utanför det verksamhetsområde som kommunen ansvarar för att förse med vatten och avlopp. VA-föreningen bygger då ett eget ledningsnät och ansluter det till kommunens.
Var av vilka fattas beslutet att bygga ut kommunalt avlopp till området?
Det är vanligen kommunen som beslutar vilka områden som ska få kommunalt VA-vatten och avlopp. Länsstyrelsen kan också förelägga kommunen att förse ett befintligt område med kommunalt VA.
Får man släppa ut diskvatten?
Diskvatten får inte släppas ut i vattnet eftersom diskmedel innehåller många olika kemikalier, varav en del är skadliga för miljön.
Vem är VA huvudman?
Huvudman är den som låter bygga och därmed äger VA-anläggningen (2§). Det kan vara kommunen själv eller en annan organisation, till exempel ett aktiebolag, men kommunen måste ha ”rättsligt bestämmande inflytande” över VA-anläggningen.
Kan man bli påtvingad kommunalt vatten?
Idag kan kommunerna tvångsansluta enskilda till kommunalt vatten och avlopp trots att det redan finns fullt fungerande lösningar eller för den enskilde billigare lösningar. Dåliga avlopp leder till smittorisker för människor och djur.
Måste man ansluta till kommunalt vatten och avlopp?
Måste man ansluta sig i ett verksamhetsområde? Ja, inom verksamhetsområdet måste alla fastigheter anslutas. Verksamhetsområde upprättas då utredning visar att behov av allmänt vatten och avlopp föreligger för området. Det är fastighetens behov som utreds, inte fastighetsägarens behov.
Är det olagligt att ta betalt för vatten?
Det visar sig att restauranger och krogar i Sverige får ta betalt hur mycket de vill för kranvattnet. Det berättar konsumentverkets presschef Hans Lundin. – I princip så råder fri prissättning på vatten om man har en lokal.
Vad kostar eget vatten och avlopp?
Köp och installation av en ny avloppsanläggning kostar mellan 50 000 och 120 000 kronor. Typ av anläggning samt omfattningen av markarbeten påverkar priset. Drift- och underhållskostnad varierar mellan 1000 och 7000 kronor per år beroende på typ av anläggning och nyttjandegrad.
Vem beslutar om kommunalt avlopp?
Varje kommun beslutar om utbyggnad av det kommunala vatten och avloppsnätet tillsammans med länsstyrelsen. NSVA och dess medlemskommuner har tagit fram strategier för kommunalt vatten och avlopp. Länsstyrelsen har sett över dessa strategier och beslutat om tid- och handlingsplan för respektive kommun.
Måste man ansluta sig till kommunalt dagvatten?
Kommunen har ansvar för att ordna allmänt vatten och avlopp i områden med samlad bebyggelse på landsbygden där det finns ett behov.