Allmänning

Kan en hedgefond minska i varde?

Kan en hedgefond minska i värde?

Bara för att en fond har gått bra historiskt, finns det ingen garanti för att den ska ge bra avkastning framöver. Värdet på dina fondandelar kan både öka och minska, och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du har satt in.

Varför hedgefond?

Hedgefonder passar bra som kompletterande tillgång i en portfölj och kan både minska risken och öka avkastningen i en diversifierad portfölj. Det kan låta som trolleri, men anledningen till detta fenomen är den låga korrelation som hedgefonder har med traditionella tillgångsslag, såsom aktier och räntepapper.

Hur man hedgar en portfölj?

I hedge-strategin ökar aktievikten med 20 procent för varje period som aktier stiger i värde. När aktier faller i värde minskar aktievikten i stället med 20 procent per period. Ju högre värde som summerats desto bättre har avkastningen varit för respektive strategi.

Hur hedga mot inflation?

Givet att räntorna inte stiger för snabbt bör alltså fastigheter över lag utgöra ett bra skydd mot inflation. Exponering mot fastigheter fås genom att köpa aktier i fastighetsbolag. Direktägda fastigheter är ett mer direkt inflationsskydd, men är svårare för privatpersoner att få exponering mot.

Vad betyder hedge fund på svenska?

Hedge betyder skydda på engelska. Hedgefonder är ett sammanfattande begrepp för många olika typer av specialfonder. Gemensamt för fonderna är att de har friare regler för sina placeringar än exempelvis aktiefonder.

En hedgefond har istället ofta en målsättning om att aldrig minska i värde, oavsett hur marknaden utvecklas och det är en stor anledning till varför de kallas just för hedgefonder.

Vad är en global indexfond?

Indexfonder inom kategorin Global följer ett globalt index, och då räknas marknader i länder som USA, Japan, Storbritannien, Frankrike och Kanada ofta in. Emerging Markets kallas på svenska tillväxtmarknader, och kännetecknas av marknader vars ekonomier växer snabbare än övriga världen under en längre tid.

Vad är en global aktiefond?

En global aktieindexfond är en aktiefond som följer ett globalt aktieindex. Det är viktigt att förstå vilket index det är som fonden har valt att följa och vad indexet står för, alltså vilka branscher och marknader som det är avsett att återspegla.

Share this post