Allmänning

Vad ar det for skatt pa bonus?

Vad är det för skatt på bonus?

I form av en bonus som betalas ut efter att den anställde slutat, ska den beskattas enligt tabellen för engångsskatt om utbetalningen sker samma år. Sker den följande år eller senare beskattas den med 30 %.

Vad står på ett lönebesked?

I lönebeskedet kan du se vad du fått utbetalt i lön, hur mycket skatt som betalats in, att du fått rätt semesterersättning samt eventuella ersättningar för arbete på obekväm arbetstid, övertid etc. Här ska också framgå om avdrag gjorts på din lön, exempelvis för kost och logi.

Vad betyder Semesterrätt på lönespecifikation?

På din lönespecifikation står det hur många semesterdagar du har tjänat in. Dessa antal dagar uppdateras efter varje löneperiod. Har du 25 semesterdagar innan du får din nästa lön och har tagit 10 dagar kommer nästa lönespecifikation visa att du har 15 semesterdagar kvar.

Är bonus skattefritt?

Bonus är att betrakta som lön och ska belastas med arbetsgivaravgifter och skatt. Det är en avdragsgill kostnad precis som övrig lön i bolagets redovisning.

Vad ingår i avgiftspliktig bruttolön?

I bruttolönen ingår flertalet avgifter som redovisas i den anställdes lönebesked. Avgifter som inkluderas i bruttolönen är sociala avgifter, arbetsgivaravgift, preliminärskatt och eventuella ersättningar och avdrag som arbetsgivaren utfört.

Vad är att betrakta som en fast lön?

Med fast löneform menas att den anställde får lön för den tiden som arbetats eller ska arbetas beroende på vilken löneperiod företaget har. Månadslön Löneformen månadslön innebär att man får en fast ersättning för en period som mot- svarar en hel månad oavsett hur många dagar eller timmar månaden består av.

När ska man få sitt lönebesked?

Lönespecifikationen brukar skickas ut till de anställda runt tiden för löneutbetalningen men det finns inga regler kring när exakt arbetsgivaren ska ge sin personal deras lönespecifikationer. I kollektivavtal finns det endast föreskrifter om vilket datum själva lönen bör betalas ut.

Hur mycket är mina semesterdagar värda?

Hur räknar man ut vad en semesterdag är värd i pengar? 5,4 % av månadslönen per dag (enligt de flesta kollektivavtal). För personal utan fast månadslön eller varierande tjänstgöringsgrad gäller: upplupen lön under intjänandeåret x 0,12 / semesterrätt.

Share this post