Blogga

Vad gor en besiktningsman vid huskop?

Vad gör en besiktningsman vid husköp?

Vad undersöker besiktningsmannen? Vid besiktningen görs först en översikt av huset, en så kallad okulär besiktning. Det betyder att besiktningsmannen undersöker saker i huset med hjälp av syn, lukt och hörsel. Exempel på saker som undersöks är: fasad, tak, väggar, vind, grundkonstruktion, våtutrymmen, kök och fönster.

Vad är en överlåtelsebesiktning?

En överlåtelsebesiktning är en omsorgsfull byggteknisk undersökning av byggnad och den mark som har teknisk betydelse för byggnaden. Besiktningen görs för att klarlägga fastighetens fysiska skick i samband med en försäljning (en överlåtelse).

Vad kostar en besiktning vid husköp?

Vad kostar husbesiktning? Det kan variera beroende på vem som tillhandahåller besiktningen samt hur stort huset är. Räkna med en kostnad på cirka 15–20 000 kronor för en överlåtelsebesiktning.

Vad är en Försäkringsbesiktning?

Grundlig okulär besiktning passar alla hus Sammanställning av säljarens lämnade upplysningar och handlingar. Okulär besiktning av alla tillgängliga utrymmen och synliga ytor, tak och fasader. Fuktindikering i våtutrymmen och okulär kontroll av golv och väggar. Gradering av upptäckta brister och risk för skador.

Vad kostar det att anlita en besiktningsman?

En överlåtelsebesiktning kan kosta allt från cirka 7 000 kronor och uppåt, till cirka 15 000 kr. Priset kan variera beroende på var huset ligger, innehåll i besiktningen och även hur stort huset är. Vissa företag erbjuder flera olika varianter.

Vad görs vid besiktning av hus?

Håll koll på vad som ingår Normalt är det en hel del som ligger utanför – såsom el, värme, vatten, avlopp, eldstad eller vitvaror. Se till att du känner till vad som ingår i just din besiktning. Som köpare bör du också ha extra koll på husets el och eldstäder – i synnerhet om det är ett äldre hus.

När gör man en överlåtelsebesiktning?

En klassisk överlåtelsebesiktning som bekostas av köparen ska göras innan köpekontraktet undertecknas. Efter det är kontraktet bindande och köparens tid för att undersöka fastigheten anses ha gått ut.

Vem står för besiktning vid husköp?

När en bostad byter ägare har köparen undersökningsplikt och säljaren upplysningsplikt. För att vara på den säkra sidan och undvika framtida tvister kring bostadens skick är det bra om en certifierad besiktningsman gör en överlåtelsebesiktning. På så vis uppfyller du som köpare också din lagstadgade undersökningsplikt.

Vem ska betala besiktning av hus?

Det är du som köpare som betalar besiktningen. Mäklaren eller banken kan ofta ge tips om lämpliga besiktningsmän. Det viktiga är att det är en godkänd besiktningsman med ansvarsförsäkring, gärna med byggteknisk kompentens.

När ska man ringa Anticimex?

Andra som till exempel vägglöss och mjölbaggar kan ställa till det rejält. –När man väl har fått skadedjur ska man inte försöka lösa problemet själv, utan ringa Anticimex direkt.

Share this post