Populära

Vad ar spelteori Nationalekonomi?

Vad är spelteori Nationalekonomi?

spelteori, ekonomisk-matematisk teori som analyserar situationer i vilka två eller flera beslutsfattare interagerar. Spelteorin konstruerades ursprungligen för analys av sällskapsspel som schack och poker, men efter hand har tillämpningar inom ekonomi och andra samhällsvetenskaper allt mer kommit i förgrunden.

Vad innebär ett nollsummespel?

Det vänstra talet i varje cell visar utfallet för spelare och det högra talet utfallet för spelare . Med utfallet menar vi hur mycket pengar respektive spelare får. Som vi ser är summan av vinsten och förlusten i varje cell lika med 0, vilket innebär att det här är ett nollsummespel.

Vad är dominant strategi?

Dominant strategi: När en viss strategi för en spelare alltid är det bästa valet, oavsett hur motspelarna agerar. Fullständig information: Spelarna har full information om alla utfall, men man vet inte vad motparterna kommer göra. Vanligaste antagandet i nationalekonomi.

Vad innebär fångarnas dilemma?

Om en person vill sälja en vara till en annan person för pengar, hamnar de i ett fångarnas dilemma och inget köp blir av om de handlar rationellt: det ligger i säljarens intresse att inte skicka varan, och det ligger i köparens intresse att inte skicka några pengar, i synnerhet om ingen av dem med säkerhet kan …

Vad är positiv Summespel?

Jämviktspriset överensstämmer med den mängd varor eller tjänster som producenterna bjuder ut vid samma pris. Jämviktspriset uppstår när en marknad får röra sig fritt för då kommer en anpassning av priserna att uppstå. Hur tänker man när man säger att handeln är ett positiv summespel.

Vad innebär Nyttomaximering?

Begrepp som uttrycker en antagen strävan hos konsumenten att inom ramen för de medel hon disponerar uppnå största möjliga nytta.

Hur räknar man ut Skalavkastning?

Om produktionsökningen blir större än ökningen av produktionsfaktorer (exempelvis arbete eller kapital) så talar man om tilltagande skalavkastning, medan det omvända förhållandet benämns avtagande skalavkastning.

Vad menas med Tragedy of the Commons?

Allmänningens dilemma eller allmänningarnas tragedi (engelska: tragedy of the commons) är ett uttryck som har med situationer att göra där ett antal personer skall samarbeta, men där det handlingssätt som är bäst ur ett individuellt perspektiv är dåligt ur det gemensamma perspektivet.

Vad är en hög konjunktur?

När ekonomin befinner sig i högkonjunktur överstiger faktisk BNP den potentiella och produktionsfaktorerna, arbete och kapital, används så pass intensivt att det börjar bli svårt att öka produktionen ytterligare. Det är till exempel svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.

Vad händer om det blir lågkonjunktur?

Några av kännetecknen för lågkonjunktur är att vi ser försämringar på arbetsmarknaden, arbetslösheten stiger, sysselsättningen minskar, produktionstillväxten dämpas. Hushållens konsumtions utvecklas svagare, man blir helt enkelt mer försiktiga och sparar mer av sin inkomst.

Vad menas med Substitutionseffekt?

Om produkter baserade på skoglig råvara används till att ersätta fossila produkter uppstår en substitutionseffekt. Det innebär att utsläpp av fossil koldioxid ersätts med utsläpp av biogen koldioxid.

Vad innebär det att den marginella Substitutionskvoten mellan två varor är avtagande?

Avtagande marginell substitutionskvot – Nyttan för en vara minskar då kvantiteten ökar. En analys om vilken grupp som i slutändan bär skattebördan för en viss skatt, d.v.s. att skatten i slutändan, indirekt, betalas av någon annan än den som enligt lag är skattskyldig.

Share this post