Allmänning

Hur lange ar man trott efter hjarnskakning?

Hur länge är man trött efter hjärnskakning?

Om du får ett slag mot huvudet eller skadar huvudet i samband med en olycka kan det ibland leda till hjärnskakning. Du kan förlora medvetandet ett ögonblick eller få en minneslucka. Typiska symptom är huvudvärk, trötthet, yrsel och illamående. De flesta blir återställda inom några veckor.

Hur länge kan man må dåligt efter en hjärnskakning?

Symtomen kommer ibland direkt och ibland först efter några timmar. Det är vanligt att känna av symtomen under några dagar efter skadan. I vissa fall kan besvären kvarstå under veckor eller månader.

Hur lång tid tar det att återhämta sig efter en hjärnskakning?

Efter en hjärnskakning rekommenderas en period med ”hjärnvila”, det vill säga vila från aktiviteter. Hjärnvilan behövs för att minimera belastningen på hjärnan och rekommenderas pågå 24–48 timmar. När symtomen börjar avta är det lämpligt att börja med lätt aktivitet i liten omfattning.

Vad ska man göra om någon får huvudskada?

Ring genast 112 om något av följande stämmer:

  1. Någon har slagit i huvudet och är avsvimmad längre än en minut.
  2. Den som har slagit i huvudet har kramper.
  3. Det tar lång tid för personen att återhämta sig och svimningen följs av yrsel, förvirring eller sömnighet.

Vad är Postkontusionellt syndrom?

Symtomkomplex som omfattar huvudvärk, yrsel, neuropsykiatriska symtom och kognitiva rubbningar. Postkontusionellt syndrom uppstår vanligtvis efter en lindrig hjärnskada, men syndromet kan också uppträda efter måttliga och allvarliga hjärnskador, samt efter pisksnärtskador.

När kan man börja träna efter hjärnskakning?

Man ska vara symptomfri i minst 24 timmar innan återgång till fysisk aktivitet och mellan varje ”trappsteg” ska det gå minst 24 timmar. Om symptom uppkommer måste man avbryta aktiviteten och vila (total hjärnvila) och vilan ska fortlöpa tills man återigen är symptomfri. Sedan väntar man 24 timmar innan man provar igen.

Vad är en subduralblödning?

En subduralblödning är en blödning mellan hjärnan och skallbenet. Du kan få en sådan blödning efter ett slag mot huvudet. Blodet som samlas under skallbenet trycker mot hjärnan och kan leda till att du blir trött eller medvetslös. Ett annat ord för subduralblödning är subduralhematom.

När kan man titta på tv efter hjärnskakning?

Läkaren har vid undersökningen inte funnit några tecken på allvarlig skallskada. Nya symptom och oväntande komplikationer kan emellertid utvecklas inom de första 12 timmarna efter skadan. Av detta skäl ska du under dessa timmar ha någon i närheten som kan kontrollera att du mår bra.

Vad ska du kontrollera vid omhändertagande av en skallskadad person?

Håll ett öga på personen, för att upptäcka om tillståndet försämras. Ibland kommer inte symtomen direkt. Om den skadade kräks, blir medvetslös, får ihållande huvudvärk eller synförändringar ring 112.

Vad är Epiduralblödning?

Definition. Blödning mellan hårda hjärnhinnan och skallbenet.

Vad kan man göra för att bli fri från Hjärntrötthet?

Praktiska råd för att hantera hjärntrötthet

  1. Hitta dina egna gränser. Ta reda på vad du orkar och inte orkar.
  2. Prioritera.
  3. Planera tid för aktivitet och vila.
  4. Avbryt i tid, innan du blir helt utmattad.
  5. Vila på olika sätt.
  6. Träna och återhämta energi.
  7. Förkorta eventuellt arbetstiden.
  8. Se över resvanorna.

När hjärnan inte orkar om Hjärntrötthet?

En viktig bok för de som är hjärntrötta och alla de som möter hjärntrötta, såsom vårdpersonal, anhöriga och vänner. Boken tar bland annat upp vad hjärntrötthet är, när den uppkommer och vad man kan göra för att minska den.

Share this post