Rekommendationer

Hur bokfors aktier?

Hur bokförs aktier?

Innehav av egna aktier bokförs till anskaffningsvärdet i debet på konto 2094 Egna aktier. Vid avyttring av de egna aktierna krediteras kontot med aktiernas anskaffningsvärde. Om erhållet belopp är större än anskaffningsvärdet krediteras konto 2091 Balanserad vinst eller förlust med vinsten.

Hur bokför man en avräkningsnota?

Efter att du har fått avräkningsnota eller annat underlag från Klarna mm så bokför du det så här: Avgiften som Klarna mm tar ut ska bokföras på konto 6064 – Factoringavgifter. När det gäller Klarna så är det dessutom moms på denna avgift så glöm inte att registrera den på konto 2640 för ingående moms.

Hur bokförs en investering?

Redovisningsenheter som har som huvudverksamhet att investera i finansiella instrument klassificerar finansiella placeringar som varulager. Man brukar bokföra finansiella placeringar i kontogrupp 13, kontogrupp 18 eller som varuinköp i kontogrupp 40.

Hur bokföra sakutdelning?

Värdering av egendom i sakutdelning En egendom som bolaget äger kan ha ett bokfört värde och ett annat marknadsvärde. Den faktiska utdelningen som aktieägarna får till godo är egendomens marknadsvärde, men det värde som bolaget rent formellt överför till aktieägarna är egendomens bokförda värde.

Hur bokföra Depåavgift?

Moms och beskattning Det är ingen moms på bank- och finansieringstjänster och momssatsen är därför 0 % på bankavgifter, kontoavgifter, transaktionsavgifter, depåavgifter och courtage med mera. Kostnaden för banktjänster avseende en näringsverksamhet är en skattemässigt avdragsgill kostnad i inkomstdeklarationen.

Hur bokför man depåkonto?

En långfristig placering bokförs vanligtvis mot konto 1310 och ersätter då konto 1810 i exemplen ovan. Vid försäljning av långfristiga placeringar debiterar du depåkontot och krediterar konto 8020.

När ska en avräkningsnota upprättas?

17 § Vid köp eller byte av fondpapper skall avräkningsnota upprättas samma dag som avtal därom slutits. Har avtalet avslutats i kommission skall en särskild avräkningsnota upprättas beträffande uppgörelsen mellan kommissionären och den för vars räkning kommissionären handlat (kommittenten).

Vad bokförs på konto 1210?

1210 är ett konto där man för upp inköpsvärdet på inventarier. Därifrån ska man sen skriva ner värdet på inventarierna utifrån beräknad ekonomisk livslängd, normalt 5 år. Avskrivningar görs på egna konton. Debet 7830 och Kredit 1219.

Hur bokför jag inköp av maskiner?

Man brukar bokföra maskiner i kontogrupp 12 eller kontogrupp 54. Maskiner skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla redovisningsenheten om maskinerna har en utgift eller ett värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Share this post