Blogga

Hur fungerar en BTA?

Hur fungerar en BTA?

BTA står för ”betald tecknad aktie” och bokas in till din depå efter att du anmält dig för att teckna fler aktier i ett bolag genom en emission. Vid samma tillfälle som BTA bokas in på din depå så bokas dina teckningsrätter ut.

Vad händer med BTA?

BTA bokas automatiskt om till den vanliga stamaktien så snart aktiekapitalhöjningen är klar hos Bolagsverket. Till dess att BTA:erna har omvandlats kan man vanligtvis handla med dem på börsen som om det vore en vanlig aktie. När ett noterat företag gör en nyemission brukar ofta även BTA gå att handla under en period.

Hur räknar man BTA?

Bruttototalarean, BTA beräknas enligt Svensk standard SS21054:2009. Den är summan av alla våningsplans area och mäts från byggnadsdelarnas utsida. I BTA inräknas bland annat mellanvåning (entresol).

När övergår BTA till aktier?

När emissionen är registrerad hos Bolagsverket omvandlas BTA till ordinarie aktier. Vid överteckning ska styrelsen besluta om tilldelning varvid varje aktietecknare först ska erhålla en tilldelning av en post om 200 aktier.

Kan du som innehavare av en teckningsrätt förlora mer än det investerade beloppet?

Du kan antingen sälja en teckningsrätt och köpa 12 aktier eller köpa en teckningsrätt och köpa 13. På så sätt blir ingen teckningsrätt värdelös. Kan man förlora pengar på teckningsrätter? Ja, om du inte fullföljer hela processen när du köper teckningsrätter kan du förlora pengar.

Kan man köpa BTA aktier?

Så fort vi får in de nyemitterade aktierna kommer BTA-värdepapperna att bytas ut mot ordinare aktier. BTA-värdepapper går att handla i, fram till i regel två dagar innan omvanligen till ordinarie aktie sker.

Hur mycket är 1 BTA?

Bruttoarea (BTA) Vid snedtak räknas 0,60 meter utanför den linje där rumshöjden är 1,90 meter (kallas mätvärt utrymme) in i bruttoarean. Bruttoarean används i många sammanhang, exempelvis vid planbestämmelser, fastighetsvärderingar eller avgiftsberäkningar.

Vilka ytor ingår i BTA?

Bruttoarea (BTA) Bruttoarea är alltid omsluten av väggar och ytterväggarnas utsida räknas med. Utrymmen som har en lägre rumshöjd än 1,9 meter räknas inte in i bruttoarean. Vid snedtak räknas bruttoarean 0,60 meter utanför den linje där rumshöjden är 1,90 meter.

Hur räknar man ut Bruttoarean?

Bruttoarea. Till bruttoarean räknas arean av alla våningsplan som går att mäta, inklusive ytterväggar, hål för trappa, inglasat uterum etc. Vid snedtak räknas inte bruttoarean hela vägen fram till väggen, utan du ska endast räkna till och med 0,60 meter utanför den linje där rumshöjden är 1,90 meter.

Vad är en företrädesemission?

När en nyemission genomförs med företrädesrätt har företagets befintliga aktieägarna företräde att teckna nya aktier i bolaget. En sådan emission kallas även för företrädesemission. Därefter får allmänheten chans att ansöka om rätten att köpa de aktier som inte redan tecknats av de befintliga aktieägarna.

Kan man förlora pengar när man handlar med teckningsrätter?

Kan man sälja sina teckningsrätter?

Den som inte använder alla teckningsrätter kan sälja de rätter som inte kommer att användas för att teckna nya aktier. Sälja sina teckningsrätter. Görs på samma sätt som en aktie säljs. Teckningsrätterna kommer att synas på VP-kontot där aktierna ligger och kan därifrån säljas.

Share this post