Rekommendationer

Ar rantefonder vart det?

Är räntefonder värt det?

Räntefonder är ju sättet man har att minska risken i portföljen. Det behöver inte vara räntefonder, det kan vara räntesparande på bank också, och det finns en massa olika sorters räntefonder förstås, men den största och viktigaste uppgiften en räntefond fyller i en portfölj är att den minskar risken.

Hur påverkas räntefonder av inflation?

Ett inflationsskyddat sparande. Investerar främst i statsobligationer som ger en fast avkastning utöver inflation. Säkert sparande, lämplig främst när inflationen stiger. Eftersom räntefonder främst är trygga och sällan högavkastande spelar avgifterna stor roll.

Vad händer med korta räntefonder när räntan går upp?

En kort räntefond påverkas inte nämnvärt när räntan går upp, eftersom durationen på de skuldsedlar fonden investerar i är alldeles för kort. En långräntefond kan däremot sjunka mycket om räntan stiger.

Vilka räntefonder ska man satsa på?

Bra räntefonder (Utvecklats bra de senaste åren)

Candriam Bds Global Hi Yld C EUR Cap 16.21%
FIM Emerging Yield 8.73%
SEB Corporate Bond C SEK – Lux 7.10%
Carnegie Obligationsfond A 3.37%
Nordea Stratega RäntaA 3.65%

Hur fungerar Realräntefond?

Realräntefonder kallas fonder som placerar i obligationer som ger en fast ränta över inflationen. När räntan sätts på en vanlig obligation så sätts den i procenttal, precis som ett bostadslån, till exempel 4 % per år.

Hur påverkas räntefonder av räntan?

Räntefonder påverkas av räntemarknaden – inte börsen En vanlig missuppfattning är dock att räntefonder stiger i värde när räntan höjs, och sjunker i värde när räntan sänks. I själva verket är det precis tvärtom. Sänkta marknadsräntor får räntefonder att öka i värde, medan höjda räntor får dem att sjunka i värde.

Share this post