Rekommendationer

Hur fordelas tillgangar vid konkurs?

Hur fördelas tillgångar vid konkurs?

Ett konkursförfarande går i stora drag till så att ett företags tillgångar omsätts i pengar. Sedan får borgenärerna (fordringsägarna) betalt i en viss prioritetsordning, så kallad utdelning. Oftast får endast en del av borgenärerna utdelning, eftersom tillgångarna vanligtvis inte täcker skulderna.

Vem ska först få betalt när en gäldenär har gått i konkurs?

De borgenärer som har prioriterad fordran får betalt i första hand om det skulle vara så att pengarna i konkursboet inte räcker till samtliga borgenärer.

Hur bevakar man sina fordringar?

Den som vill bevaka sin fordran i konkursen ska göra detta skriftligen. I bevakningsinlagan anges fordringens belopp, om det är möjligt. Grunden för fordringen ska framgå tydligt. Om förmånsrätt yrkas ska borgenären också tydligt ange grunden för den.

Vad ingår i ett företagshypotek?

Egendom som omfattas av företagshypotek

  • kassa- och bankmedel,
  • aktier och andra finansiella instrument, avsedda för allmän omsättning,
  • egendom som kan vara föremål för panträtt på grund av inteckning, eller.
  • egendom som varken kan utmätas eller ingå i konkurs.

Är skatteskulder prioriterade?

Vad gäller? Svar: Skulder där det finns förmånsrätt enligt förmånsrättslagen är prioriterade skulder. Det kan vara fråga om så kallad särskild förmånsrätt där förmånsrätten är knuten till viss egendom, exempelvis inteckningar i fast egendom eller företagshypotek.

Hur skriver man en bevakning av fordran?

Bevakningen ska vara skriftlig Den som vill bevaka sin fordran i konkursen ska göra detta skriftligen. I bevakningsinlagan anges fordringens belopp, om det är möjligt. Grunden för fordringen ska framgå tydligt. Om förmånsrätt yrkas ska borgenären också tydligt ange grunden för den.

Vad händer med ett dotterbolag om moderbolaget går i konkurs?

Moderbolag och dotterbolag Om ett moderbolag går i konkurs, innebär det att aktierna i dotterbolaget tillhör moderbolagets konkursbo. Aktierna ses då som en tillgång bland moderbolagets övriga tillgångar och de kommer att bli sålda till högst bjudande.

Share this post