Trendig

Vad ar minoritetsskydd aktiebolag?

Vad är minoritetsskydd aktiebolag?

Särskild granskning m.m. En del av minoritetsskyddet består av möjligheten att genom en särskild granskare genomföra en särskild granskning av bolaget ifråga. Vid en särskild granskning får minoriteten en möjlighet att närmare undersöka om det förekommer oegentligheter eller om det råder missförhållanden i bolaget.

Var hittar jag aktiebrev?

Aktiebrev är en handling där det framgår vem som äger vissa av aktiebolagets aktier. Aktiebreven är normalt utställda till innehavaren. Om du inte vet var aktiebreven finns kan du avregistrera dessa genom att ansöka om dödning av aktiebrev hos Skatteverket.

Vad är Aktieägarskyddsregler?

Anledningen till det är att regler som ska skydda aktieägare eller minoritetsaktieägare kan frångås om de aktuella intressenterna samtycker till det. Det brukar talas om att aktieägarskyddsregler kan överträdas med samtliga aktieägares samtycke, SAS-principen. Ett exempel kan vara reglerna om bolagsstämma.

Varför får en aktie handelsstopp?

Handelsstopp är när handeln på börsen stoppas tillfälligt. Det kan ske i enskilda aktier såväl som en hel börs. Anledningen är ofta att insider-information läckt ut för tidigt och därmed inte varit tillgängligt för hela marknaden samtidigt.

Varför återköper bolag sina egna aktier?

Det kan finnas många skäl till att ett företag bestämmer sig för att köpa tillbaka aktier, men ofta beror det på att aktien är undervärderad och att företaget vill öka efterfrågan. Ett aktieåterköp minskar antalet aktier i omlopp, vilket ökar aktiens värde och vinsten per aktie (EPS – earnings per share).

Hur påverkar återköp aktiekursen?

Ett återköp av aktier innebär att ett företag köper tillbaka en del av sina aktier. Detta gör att det finns färre aktier utestående och det leder till att vinst per aktie ökar på de aktierna som finns kvar efter återköpet.

När blir en aktie handelsstoppad?

Börser och handelsplattformar kan vid behov stoppa handeln i värdepapper, till exempel när kursrörelser indikerar att hela marknaden inte har tillgång till samma information. Även FI har möjlighet att besluta om handelsstopp på en börs eller handelsplattform.

Vad får man inte göra på börsen?

Nedan finns exempel på beteenden som kan vara marknadsmanipulation.

  • Handel med småposter (”enpetare”)
  • Handel med sig själv.
  • Vilseledande order.
  • Handla aktier för att påverka priset på derivat.
  • Kurskörningar vid avstämningstidpunkter.
  • Pump-and-dump.
  • Olagligt röjande av insiderinformation.

Share this post