Populära

Hur ska jag bokfora avskrivningar?

Hur ska jag bokföra avskrivningar?

En planenlig avskrivning på en anläggningstillgång bokförs som en reducering av värdet för en anläggningstillgång i kontogrupp 10 till 12 och som en kostnad i kontogrupp 78. En skattemässig över- eller underavskrivning bokförs som en obeskattad reserv i kontogrupp 21 och som en bokslutsdisposition i kontogrupp 88.

Hur bokför man avskrivningar på inventarier?

Bokföra avskrivningar av inventarier När avskrivningen genomförs, vilket i regel ska göras i den löpande bokföringen varje månad, krediteras tillgångskontot för ackumulerade avskrivningar (värdet på dina tillgångar minskar) med ett kostnadskonto i kontoklass 78 som motkonto i debet (dina kostnader ökar).

Hur gör man en avskrivning?

Med huvudregeln får du göra ett avskrivning på 30 % av inventariernas restvärde. Det innebär att du tar värdet som återstår efter tidigare års avskrivningar, alltså anskaffningsvärdet minus ackumulerade avskrivningar (överavskrivningar inräknat). Till det lägger du sedan årets inköp av inventarier.

När bokförs avskrivningar?

Bokföring av avskrivningar I bokföringen ses avskrivningar som en kostnad på grund av att att den motsvarar värdet av förbrukade resurser. Därför redovisas de i resultaträkningen, medan tillgångarna redovisas i balansräkningen. Om värdet på en anläggningstillgång har ökat i värde vid bokslutsdagen kan den skrivas upp.

Vilka regler finns för avskrivning av inventarier?

Du får skriva av med högst 25 procent. Huvudregeln är att du får skriva av inventarierna med högst 30 procent av avskrivningsunderlaget. Det finns ingen alternativ kompletteringsregel. Den alternativa kompletteringsregeln innebär att inventarierna får skrivas av med 20 procent av anskaffningsvärdet.

Vad gör man avskrivningar på?

Genom att göra avskrivningar drar du av lika belopp varje år som motsvarar tillgångens värdeminskning. Avskrivningstiden varierar beroende på den ekonomiska livslängden på tillgången och kan vara 5 år för en dator, 10 år för en lastbil eller 33 år för en byggnad.

Hur görs avskrivningar i Redovisningsenheten?

Avskrivningar görs planenligt på anskaffningsvärdet ner till restvärdet fördelat över den beräknade nyttjandeperioden enligt den metod som bäst beskriver hur resurserna förbrukas i redovisningsenheten. En avskrivning är en kostnad på grund av att den motsvarar värdet av förbrukade resurser under en redovisningsperiod.

Vad är huvudregeln för avskrivningar?

Huvudregeln (30-procentsregeln) Med huvudregeln får du göra ett avskrivning på 30 % av inventariernas restvärde. Det innebär att du tar värdet som återstår efter tidigare års avskrivningar, alltså anskaffningsvärdet minus ackumulerade avskrivningar (överavskrivningar inräknat).

Vad är redovisningsmässig avskrivning av inventarier?

Avskrivningar av inventarier bokförs månadsvis i den löpande bokföringen. Man talar då om den redovisningsmässiga avskrivningen. Den redovisningsmässiga avskrivningen är baserad på inventariernas förväntade ekonomiska livslängd. Exempel: Du äger en entreprenad och köper en lyftkran för 200 000 kr som du beräknar använda i fem år.

Vad innebär Bokföring av avskrivningar?

Bokföring av avskrivningar. I bokföringen ses avskrivningar som en kostnad på grund av att att den motsvarar värdet av förbrukade resurser. Därför redovisas de i resultaträkningen, medan tillgångarna redovisas i balansräkningen.

Share this post