Rekommendationer

Maste man betala sin mans skulder om man ar gifta?

Måste man betala sin mans skulder om man är gifta?

Äktenskapsbalken 1 kap 3 § stadgar att ” Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder”. I ett äktenskap ansvarar vardera maken således endast för sina egna skulder. En make kan inte bli skyldig att betala den andra makens skulder på den grunden att de är gifta.

Kan Kronofogden utmäta min sambos lön?

Svaret på din fråga här är att kronofogden inte kan utmäta din sambos lön, de kan alltså inte ta med den i löneutmätningen på dig. Däremot kan kronofogden utmäta det som finns i er framtida gemensamma bostad.

Vad händer med min skuldsanering om jag gifter mig?

Det är inte giftermålet i sig som förändrar skuldsaneringen, utan vad som tillhör hushållet. Det som kan hända med din skuldsanering om du gifter dig är att de månadskostnader som finns i hushållet, t. ex. kostnader för hyra, mat och räkningar, kan delas på två personer.

Kan Kronofogden utmäta sambo?

Om du och din partner flyttar ihop kommer du inte ta över hans skuld. Kronofogden kan dock utmäta ett större belopp av din partners lön och de kan även utmäta egendom som ni har i ert gemensamma hem. För att förhindra att Kronofogden tar egendom som är din måste du kunna styrka att det är du som äger egendomen.

Kan jag bli skyldig att betala min mans skulder?

Nej, det korta svaret är att i ett äktenskap råder varje make sin egendom och sina skulder (1 kap 3 § Äktenskapsbalken). Du kan alltså inte bli personligt betalningsskyldig för en skuld som står på din make.

Måste jag betala min frus skulder?

Enligt 1 kap. 3 § äktenskapsbalken råder varje make över sin egendom och svarar för sina skulder. Skulder är personliga och var och en svarar för sina egna skulder. Du kan därför inte bli betalningsskyldig för att din fru har skulder.

Vad händer om min sambo hamnar hos Kronofogden?

Regler gällande skulder hos kronofogden och utmätning finns i Utsökningsbalken (UB). Varje sambo svarar för sina egna skulder och tillgångar vilket betyder att skulderna fortsätter vara dina trots att ni nu är sambos. En sambo kan alltså inte bli skyldig att betala den andres skulder.

Kan Kronofogden ta pengar från min frus konto?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Var och en svarar för sina egna skulder, även när man är gift, och oavsett om man har ett äktenskapförord eller inte. Detta innebär att Kronofogdemyndigheten inte kan utmäta tillgångar som bevisligen tillhör din fru.

När räknas man som sambo Kronofogden?

Den skuldsatta anses då vara ägare till saken om det inte visas, att det är sannolikt att samborna äger saken tillsammans, eller att det är styrkt att den andra sambon ensamt äger saken (4 kap. 19 § första stycket UB).

Share this post