Rekommendationer

Hur bokfors nedskrivning av kundfordringar?

Hur bokförs nedskrivning av kundfordringar?

Konto 1519 Nedskrivning av kundfordringar krediteras och konto 6352 Befarade kundförluster på kundfordringar debiteras. Alternativt kan konto 6350 Förluster på kundfordringar användas. En kundförlust är konstaterad när kunden försatts i konkurs eller när säljarens gjort reella indrivningsförsök.

Hur bokar man osäkra kundfordringar?

Kostnader för befarade och konstaterade kundförluster klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som förluster på kundfordringar i kontogrupp 63. Konstaterade kundförluster som har blivit återvunna bokförs som övriga rörelseintäkter i kontogrupp 39.

Hur redovisa kundförlust i momsdeklaration?

Så här redovisar du en konstaterad kundförlust I momsdeklarationen redovisar du minskningen av den momspliktiga försäljningen i ruta 05 och minskningen av den utgående momsen i någon av rutorna 10-12, beroende på vilken momssats som gäller i ditt fall.

Hur påverkar kundfordringar resultatet?

Även de kundfakturor som är utestående ska bokföras. Med en utestående faktura menas en faktura som du skickat till kund, och förväntar dig att du skall få betalt för. Eftersom du sålt varan eller tjänsten under året men kommer få betalt för den nästa år så ska den försäljningen bokföras under det år den ägt rum.

Hur boka kundfordringar?

I baskontoplanen bokförs kundfordringar i kontogrupp 15. En kundfordran skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla redovisningsenheten om kundfordran har ett nominellt värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Hur bokföra en fordran?

Fordringar ska bokföras enligt den så kallade försiktighetsprincipen, vilket innebär att osäkra kundfordringar och/eller konstaterade kundförluster ska kostnadsföras. Man skiljer på befarade och konstaterade kundförluster. Orsaken till detta är att moms endast får begäras tillbaka för konstaterade kundförluster.

Hur kan det komma sig att en konstaterad kundförlust ökar årets resultat?

Kundförluster uppstår på grund av bristande betalningsförmåga hos de kunder som har fått kundfaktura från företaget. Kundförluster kan delas upp i befarade kundförluster och konstaterade kundförluster. När en en kundfaktura inte har betalats vidtar en redovisningsenhet de åtgärder som krävs för att få in betalningen.

Hur påverkar en återföring av en nedskrivning resultat och balansräkning?

2. Återföring medför att ackumulerade nedskrivningar (kontoklass 1) debiteras med återföring av nedskrivningar krediteras (kontoklass 7 alternativt 8). Kontoklass 7 för immateriella och materiella tillgångar och kontoklass 8 för de finansiella. En intäkt med 500 redovisas på resultaträkningen.

När är kundförlust avdragsgill?

Befarad kundförlust Detta är normalt fallet först vid en konstaterad förlust, t ex vi konkurs eller offentligt ackord. Du kan dock få avdrag för förlusten även om den inte är konstaterad om det finns ett sannolikt nedskrivningsbehov.

Vad betyder Bortskrivning?

En bortskrivning används när en betalning skiljer sig ifrån fakturasaldot och den ska registreras som slutbetald. Det kan till exempel vara att fakturan ska bokas som en förlust eller att du ska boka bort en påminnelseavgift.

Share this post