Ny

Hur ska ett atertagande genomforas?

Hur ska ett återtagande genomföras?

Vid återtagningen gör vi en avräkning. Det innebär att vi uppskattar varans värde. Det ställs mot det krav som du som sökande har. Är varans värde högre än skulden får varan bara återtas om du som sökanden betalar, det vill säga nedsätter, mellanskillnaden hos oss.

Under vilka förutsättningar får en säljare återta en vara?

För att säljaren ska kunna åberopa förbehållet måste köparen sedan mer än 14 dagar är i dröjsmål med betalningen av ett belopp som uppgår till mer än 10 procent av det totala kreditbeloppet – eller om köparen äventyrar säljarens säkerhet i varan genom att åsidosätta en förpliktelse i avtalet (7 § AvtbetL).

Vad är en Återtagandeförbehåll?

Om en köpare (gäldenär) inte har fullgjort sin del av ett köpeavtal, det vill säga inte betalat för varor och tjänster som köpts, har säljaren (borgenären) ett så kallat återtagandeförbehåll (även kallat ägarförbehåll och återtaganderätt). Det innebär att säljaren kan kräva att köpet återgår och att avtalet bryts.

För vilken form av egendom kan Återtagandeförbehåll göras gällande?

Sådan egendom får under vissa förutsättningar säljas för att näringsidkaren ska få sin fordran mot kunden betald enligt Lag (1985:982) om näringsidkares rätt att sälja saker som inte har hämtats. Ett liknande undantag finns för hotellägare, se Lag (1970:980) om retentionsrätt för fordran hos hotellgäst.

Vad betyder kreditköp med förbehåll om Återtaganderätt?

När en företagare säljer ett fordon på avbetalning (det vill säga ett så kallat kreditköp med förbehåll om återtaganderätt) så ska det registreras i samband med ägarbytet. Du som köper ett begagnat fordon har alltid ett ansvar att kontrollera fordonets bakgrund innan du genomför affären.

Vilken rätt har ett företag att kvarhålla egendom?

I det fallet att en förvarare lägger ner en nödvändig kostnad på egendom åt annan, och ägaren till egendomen inte betalar denna kostnad, har näringsidkaren rätt att kvarhålla egendomen som säkerhet för sin fordran mot ägaren. Denna rätt kallas för retentionsrätt och går att utläsa ur 12 kap. 8 § handelsbalken.

Hur går ett återtagande till?

För att ett återtagande- eller äganderättsförbehåll ska anses vara giltigt mot köparens borgenärer krävs det att förbehållet har ställts upp före eller senast samtidigt med att egendomen överlämnas till köparen.

För vilken form av egendom kan återtagandeförbehåll göras gällande?

Vad menas med Återtaganderätt?

Kan man själv som borgenär hämta tillbaka obetalda varor?

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga! Det korta svaret på din fråga är – Nej, du kan inte hämta tillbaka dina varor, och äganderätten ligger inte hos dig trots att bolaget inte har betalat för varorna.

När gäller Återtagandeförbehåll?

Återtagandeförbehåll finns till för säljaren Om en köpare (gäldenär) inte har fullgjort sin del av ett köpeavtal, det vill säga inte betalat för varor och tjänster som köpts, har säljaren (borgenären) ett så kallat återtagandeförbehåll (även kallat ägarförbehåll och återtaganderätt).

Share this post