Blogga

Hur gar en donation till?

Hur går en donation till?

Efter att patienten är dödförklarad kan en donationsoperation påbörjas. Operationen sker med största respekt för den avlidna. De donerade organen och vävnaderna tas tillvara vid en operation, som i stor utsträckning liknar en vanlig operation. Det som syns efteråt är det hopsydda operationssåret.

Hur det är att leva med en njure?

På lång sikt. Efter att du donerat en njure kan du leva ett helt normalt liv. Du kan äta, dricka, arbeta, sporta och göra allt som du gjort tidigare. När man givit bort en av sina njurar har man bara halva sin njurfunktion kvar.

Kan man klara sig med bara en njure?

1 januari 2018 väntade 666 personer på en ny njure i Sverige. Det betyder att det finns ett rejält underskott på njurar för transplantation. Att vi kan leva med bara en njure beror på att njurarna har en hög överkapacitet. Inom traditionell kinesisk medicin sägs njurarna härbärgera livsenergi.

Vilka organ och vävnader transplanteras?

De organ som kan doneras är lever, hjärta, lungor, njurar, tunntarm, bukspottkörtel och cell-öar. I Sverige transplanteras, lever, hjärta, lungor, njurar, tunntarm, cellöar och bukspottkörtel dagligen av kirurger på någon av de fem transplantationsavdelningar som finns runt om i Sverige.

Vad krävs för att donera en njure?

Givaren behöver inte vara släkt och är oftast förälder, syskon, partner, nära vän eller släkting, men det finns även anonyma donatorer. En anonym donator är en fysiskt och psykiskt frisk person som vill donera en njure utan relation till någon som är njursjuk.

Är jag med i donationsregistret?

Socialstyrelsen kan därför inte lämna ut information om din anmälan i donationsregistret per telefon eller mejl. Du kan själv kontrollera dina uppgifter i donationsregistret genom att logga in med bank-id.

Vilket organ är det som transplanteras mest?

Genom transplantation kan sjuka organ och vävnader ersättas med friska från en annan människa. De organ som främst transplanteras är njure, lever, hjärta och lungor.

Hur mycket pengar får man om man säljer en njure?

Det innebär en kostnad på cirka 6 000 kronor per donator. Som perspektiv kan nämnas att slutenvårdskostnaden för njurtransplantation är cirka 300 000 kronor och för en levertransplantation cirka 800 000 kronor.

Kan man klara sig med en halv lever?

Levande donation innebär att en närstående donerar en bit av sin lever till den sjuke. I Sverige är levande donation för barn som som får de två vänstra leversegmenten från en vuxen vanligast. Transplantation av höger leverlob genom levande donation mellan vuxna personer görs mer sällan.

Hur många sjuka människor väntar på organ av olika slag?

800 väntar på nytt organ Över 800 människor i Sverige väntar på ett nytt organ, och ytterligare fler väntar på transplantation av till exempel hjärtklaffar, hornhinnor och hud. Lisa Dahlström berättar att det finns en hel del missuppfattningar gällande donation och ålderdom.

Vem kan bli njurdonator?

Lagen har satt den nedre åldersgränsen till 18 år (se särskild överväganden unga donatorer) och det finns ingen given övre åldersgräns. Alla kan ansöka om att få bli donatorer men det är den medicinska och psykosociala utredningen som avgör om man kan accepteras som donator.

Vilka är förberedelserna inför en transplantation?

Det är lika viktigt att med blodprover ta reda på vad patienten har haft eller inte haft för sjukdomar före transplantationen. Sådana sjukdomar är till exempel infektioner med cytomegalovirus och Epstein-Barr-virus. Denna information inverkar på läkemedelsbehandlingen efter transplantationen.

Vem har tillgång till donationsregistret?

5 § Donationsregistret får endast innehålla uppgifter som den registrerade själv eller dennes vårdnadshavare har lämnat efter att ha samtyckt till att de ska ingå i registret.

Vilka organ kan man sälja?

Att sälja eller köpa en njure eller ett annat organ är förbjudet i Sverige, liksom i de flesta andra länder. Det enda landet i världen där staten köper njurar är Iran.

Share this post