Frågor

Nar uppstar skattefordran?

När uppstår skattefordran?

En uppskjuten skattefordran uppstår till följd av temporära skillnader, skattemässiga underskottsavdrag samt andra outnyttjade skatteavdrag, där temporära skillnader kan förklaras som en skillnad mellan tillgångar och skulders redovisade värde och skattemässiga värde.

Hur bokför man slutlig skatt?

I samband med att den slutliga skatten regleras på skattekonto kvittar man konton 2512 och 2518 mot varandra, och bokför mellanskillnaden mot 1630. Normalt ska konto 2512 bli helt tomt efter detta.

Hur bokför man skattefordran?

Den beräknade inkomstskatten för ett inkomstår bokförs som en skattekostnad i kontogrupp 89 och som en skatteskuld i kontogrupp 25. Om det beräknade skattemässiga resultatet är en förlust bokförs en uppskjuten skattefordran i kontogrupp 13 och en negativ kostnad i kontogrupp 89 om det är tillåtet.

Hur mycket skatt får man skjuta upp?

Ja, man får maximalt skjuta upp en vinst på 3 miljoner kronor per bostad. Är man två som köper en bostad ihop kan man alltså maximalt göra uppskov på 3 miljoner kronor tillsammans.

Vad är en statlig inkomstskatt?

Årets skatt är en statlig inkomstskatt som måste betalas av juridiska personer som är egna skattesubjekt avseende inkomstskatt såsom aktiebolag och ekonomiska föreningar. I en enskild firma, ett handelsbolag eller kommanditbolag beskattas delägarna för vinsten i näringsverksamheten.

Vilken är gränsen för uttag av statlig inkomstskatt?

Brytpunkten är gränsen för uttag av statlig inkomstskatt (20 procent), före grundavdrag. Brytpunkten är 523 200 kronor för dig som inte fyllt 65 år vid inkomstårets ingång. Brytpunkten är 575 500 kronor för dig som fyllt 65 år vid inkomstårets ingång.

Vad är brytpunkten för statlig inkomstskatt?

Brytpunkt. Brytpunkten är gränsen för uttag av statlig inkomstskatt (20 procent), 30 juni 2020. Du ska betala skatt på uppskovsbeloppet. Skattens storlek beräknas genom att en schablonintäkt tas upp i inkomstslaget kapital. Intäkten beräknas till 1,67 procent av uppskovsbeloppet.

Vad är statlig inkomstskatt för juridiska personer?

Statlig inkomstskatt, juridiska personer. Statlig inkomstskatt är 21,4 procent för aktiebolag, stiftelser, ekonomiska föreningar, ideella föreningar och livförsäkringsföretag om deras beskattningsår börjat efter den 31 december 2018, men före den 1 januari 2021.

Share this post