Blogga

Vad innebar riktkurser?

Vad innebär riktkurser?

Riktkursen är ett spekulativt värde som ”experter”, banker och/eller förmedlare tillskriver en aktie. Detta är således det värde som man anser att aktien bör handlas till i framtiden, alltså vad den bör kunna stiga eller sjunka till.

Vad ska man kolla på när man köper aktier?

Titta på företagets historik och uppskatta dess framtid Hur stor marknadsandel företaget har och om det ständigt tar marknadsandelar från sina konkurrenter kan också vara viktiga faktorer. Man bör även titta på aktiens historik inom lönsamhet.

Hur sätts riktkurser?

Riktkurserna sätts genom att analytiker analyserar företagets verksamhet, så som utvecklingen för bolaget omsättning, vinst, vinstmarginal etc, för att på så sätt försöka estimera hur dess framtid kan se ut.

Hur sätts priset på en aktie?

Företagets vinster och utdelningar är det som i grund och botten avgör priset på en aktie. När företaget växer och tjänar mer pengar blir en ägarandel mera värd – priset på aktien stiger. Om utdelningarna för varje år ökar blir det mer lönsamt att äga aktier i företaget. Även då stiger aktiekursen.

Vad innebär aktieägare?

Den som äger en andel i ett aktiebolag kallas aktieägare. En andel i bolaget kallas aktie, och antalet aktier kan variera stort mellan olika bolag, och ha mycket olika värde. Ett aktiebolag kan ha en eller flera aktieägare, och dessa får del av företagets vinst genom utdelning.

Kan man lita på Riktkurser?

Riktkursen ändras alltså inte bara för att en aktie handlas upp eller ned på börsen. Men däremot kan det vara svårt att förstå och sticka i ögonen när rekommendationen i en aktie är Köp samtidigt som potentialen till riktkursen är kraftigt negativ från den kurs aktien har för stunden.

Vem sätter riktkurser?

När en analytiker analyserar ett företag och dess aktie så räknar de fram en riktkurs genom att studera företagets ekonomi och förutsättningar. Den riktkurs som sätts för aktien är egentligen bara en kvalificerad gissning som analytikern gör. De flesta analytiker och banker får fel när de sätter sina riktkurser.

Share this post