Blogga

Kan arbetsgivaren tvinga mig att ta ut sparad semester?

Kan arbetsgivaren tvinga mig att ta ut sparad semester?

Så funkar det att ta ut sparad semester Dina sparade semesterdagar sparas alltså i 5 år, och du måste därför ta ut dem inom 5 år för att de inte ska brinna inne. För att ta ut dina sparade dagar säger du till din arbetsgivare, annars kommer de att använda den senast intjänade semestern.

Kan man tvingas ta ut semester under uppsägningstid?

Om du säger upp dig eller blir uppsagd har du alltid rätt att ta ut din semesterledighet under uppsägningstiden om den redan är utlagd och beviljad. Om semestern däremot inte redan är beviljad, kan du normalt inte få ut semester under uppsägningstiden om arbetsgivaren inte går med på det.

Vad gäller för sparad semester?

18 § En arbetstagare, som under ett semesterår har rätt till mer än tjugo semesterdagar med lön, får spara en eller flera sådana överskjutande dagar till ett senare semesterår. En sparad semesterdag ska läggas ut inom fem år från utgången av det semesterår då den sparades, om inte annat följer av 20 § andra stycket.

Kan företag tvinga ta ut semester?

Unionen svarar: Nej, din arbetsgivare kan inte tvinga dig att ta ut semester eller obetald ledighet, även om det tillfälligt saknas arbetsuppgifter. Arbetsgivaren kan ha rätt att beordra dig att arbeta hemifrån eller att arbetsbefria dig med lön.

Kan man avstå semester?

Om medarbetaren sägs upp på grund av arbetsbrist när semestern redan lagts ut, kan hen avstå från semestern och i stället jobba under uppsägningstiden.

Kan arbetsgivaren tvinga mig att ta 4 veckor semester?

Du som arbetstagare har rätt till 4 veckors sammanhängande ledighet under sommarmånaderna (12 § SemL). Helst ska du och din arbetsgivare komma överens om förläggningen av denna ledighet, men om ni inte kan komma överens så är det arbetsgivaren som förlägger arbetstiderna (11 § SemL).

Har arbetsgivaren rätt att beordra semester?

Eftersom det är arbetsgivaren som bär ansvaret för att dess medarbetare får den semester som de har rätt till har arbetsgivaren rätt att beordra sina anställda att under sommarmånaderna juni-augusti ta ut minst fyra veckors semester (förutsatt att den anställde har tjänat in så pass många semesterdagar).

Share this post