Ny

Vad betyder aktiebok?

Vad betyder aktiebok?

Aktieboken skall innehålla de uppgifter om aktier och aktieägare som föreskrivs av lag. Aktiebok skall bland annat innehålla följande uppgifter: Aktiernas nummer. Ägarens namn och personnummer eller organisationsnummer om det är ett företag eller förening, samt postadress.

Vilken paragraf i aktiebolagslagen reglerar att endast publika aktiebolag får vända sig till allmänheten för att skaffa kapital?

Särskilda bestämmelser för publika aktiebolag 14 § Om aktiekapitalet i ett publikt aktiebolag är bestämt i kronor, skall det uppgå till minst 500 000 kr.

Vem utför registrering av Kundens köp och sälj transaktioner i VPC systemet?

Att ett värdepappersinstitut registreras som förvaltare av aktien hos Euroclear.

Var hittar man sin aktiebok?

I vanliga aktiebolag, sådana som inte är avstämningsbolag, är aktieboken offentlig och ska hållas tillgänglig för allmänheten hos aktiebolaget.

Vem är firmatecknare i ett aktiebolag?

Enligt aktiebolagslagen är det styrelsen som företräder ett aktiebolag. Verkställande direktören företräder aktiebolaget i ärenden som hör till hans eller hennes uppgifter. I bolagsordningen kan även föreskrivas att en styrelseledamot eller verkställande direktören har rätt att företräda bolaget.

Hur sker avvecklingen av en aktieaffär på Likviddagen i VPC systemet?

Hur sker avvecklingen av en aktieaffär på likviddagen i VPC-systemet? Likviderna utväxlas via Euroclears konto i RIX samtidigt som värdepapperen utväxlas i VPC-systemet. Avvecklingen sker enligt principen ”DVP – Delivery Versus Payment” dvs. utväxling av likvid och värdepapper sker simultant.

Hur kan jag se vad jag har på mitt VP-konto?

Det finns i nuläget ingen möjlighet att logga in på vp-konto. Årsbeskedet visar information om ditt vp-konto. Kontakta din bank/fondkommissionär om du inte har fått något årsbesked och vill veta mer om ditt aktieinnehav.

Share this post