Rekommendationer

Vad ar och ge exempel pa positiv och negativ sarbehandling?

Vad är och ge exempel på positiv och negativ särbehandling?

Positiv särbehandling, menar man, är samma sak som negativ särbehandling från den överrepresenterade gruppens perspektiv. Om man väljer in en person från en underrepresentativ grupp, väljer man på samma gång bort en person från den överrepresenterade gruppen trots exempelvis samma meriter.

Vad är skillnaden mellan positiv särbehandling och kvotering?

Kvotering innebär tvärtom en allvarlig form av diskriminering mot den som kvoteras bort, oavsett om det gäller diskriminering på grund av kön, ålder eller etnisk bakgrund. Positiv särbehandling tillåts idag i Sverige vid val mellan personer med samma meriter, exempelvis vid antagning till högskola.

Vad menas med positiv särbehandling?

Begreppet positiv särbehandling används ibland i olika betydelser. I allmänhet handlar det om åtgärder som innebär företräde, fördelar eller förmåner åt eftersatta eller underrepresenterade grupper, för att i praktiken uppnå jämställdhet eller jämlikhet för personer i den gruppen.

Vilka olika typer av kränkande särbehandling finns det?

Kränkningar kan ta sig många olika uttryck på arbetsplatsen och är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Att bli exkluderad från möten, ignorerad, utsatt för sexistiska skämt, nedsättande ord, ryktesspridning eller förlöjliganden är exempel på kränkande särbehandling.

Vad är kränkande särbehandling?

Med kränkande särbehandling menas handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt. Handlingarna kan leda till ohälsa och medföra att de som drabbas hamnar utanför den sociala gemenskapen. Det är värre om det upprepas och pågår under en längre tid.

Vad innebär kvotera?

Kvotering är en särbehandling som innebär att en andel av positionerna på till exempel en arbetsplats, en beslutande församling eller en utbildning, reserveras för en speciell grupp. Begreppet syftar framför allt på kvotering grundad på egenskaper som kön, hudfärg, etnicitet eller sexualitet.

Vad menas med att kvotera?

Kvotering innebär att en position på en arbetsplats reserveras för en speciell grupp, till exempel kvinnor.

Var I lagen regleras positiv särbehandling?

Den svenska lagstiftning som reglerar positiv särbehandling återfinns i diskrimineringslagen (2008:567) och det krävs därför en förståelse av vad denna lagstiftning innehåller och reglerar.

Hur bevisa kränkande särbehandling?

Skyldigheten att utreda uppgifter om kränkande särbehandling uppstår när det kommer till din kännedom att en anställd har upplevt eller upplever sig vara utsatt. Det krävs inga bevis för att något har hänt.

Vad räknas som kränkande?

Kränkande behandling kan till exempel vara nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjliganden eller fysiska handlingar som slag, sparkar och knuffar, men kan även bestå av utfrysning eller hot. Kränkande behandling kan också förekomma på internet, till exempel på sociala medier.

Hur vet jag att jag är kränkt?

Exempel på psykiska kränkningar är: utfrysning och subtila metoder som miner, gester, ignorering, undvikande, suckar och blickar. Exempel på verbala kränkningar är: glåpord, skvaller, rykten, förtal och överdrifter. Exempel på fysiska kränkningar är: tafsande, slag, sparkar, knuffar, sabotage och förföljelse.

Vad är Kvoteringslagar?

-Regeringen föreslår en lag på kvotering till bolagsstyrelser. Senast år 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars väntar böter på mellan en kvarts miljon och fem miljoner kronor.

Share this post