Blogga

Vem ager Vegabaren?

Vem äger Vegabaren?

Redan 1957 stekte Vegabaren den första hamburgaren. Ägaren Erik Engström hade testat nymodigheten i USA. Då för tiden var bara vissa rätter tillåtna på menyn, exempelvis köttbullar.

Vad upptäckte Nordenskiöld?

Vegaexpeditionen 1878–1880 under ledning av Adolf Erik Nordenskiöld var den första expeditionen som fann och genomseglade hela Nordostpassagen, en redan i mitten på 1700-talet förmodad sjöväg mellan Europa och Asien genom Norra ishavet.

När öppnade Vegabaren?

Vad som senare skulle komma att bli Vegabaren öppnades 1957 som korvkiosk och blev snabbt ett populärt ställe. Inte minst bland knuttar och raggare som hade stället som samlingsplats och lite av ungdomsgård.

Vem styrde Vega genom Nordostpassagen?

Vega bemannades med folk ur svenska flottan och stod under befäl av kapten Louis Palander (1842-1920) vilken tidigare seglat med Nordenskiöld under expeditionerna till Spetsbergen 1868 och 1872-1873.

När kom hamburgare till Sverige?

Snabbmat i Hamburgaren – en platt köttbulle från 1955 Det skulle dröja innan nästa snabbmat fick sitt genombrott i Sverige. Hamburgaren kom hit 1955. Den serverades också på en utställning första gången, i Helsingborg.

Varför byggdes Svenskhuset?

Det så kallade Svenskhuset är ett trähus beläget på Kap Thordsen i Isfjorden på Svalbard. Det byggdes 1872 på initiativ av Adolf Erik Nordenskiöld då man ville börja utvinna de mineraler som hade upptäckts under hans expedition i området 1864.

Vem va Adolf Erik Nordenskiöld?

Artikel i Wikipedia där du kan läsa om Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901). Han var en finlandssvensk friherre, kommendör av Nordstjärneorden, geolog, mineralog, polarfarare, upptäcktsresande, ledamot av Svenska Akademien samt även ledamot av Sveriges riksdag.

Vem byggde Svenskhuset?

Vad hette Nordenskiölds fartyg?

Till sitt förfogande hade han ett ombyggt valfångstfartyg som hette Vega under befäl av löjtnant Louis Palander. Fartyget Vega stävade ut från Tromsø den 21 juli 1878 och passerade Kap Tjeljuskin den 19 augusti, så långt allting väl.

När började man äta hamburgare?

Oavsett ursprung utvecklades nutidens hamburgare i USA. På 1800-talet öppnades där affärer som sålde enklare maträtter, bland annat nötfärsbiff på en brödskiva. När hamburgaren började serveras på nutida vis med två bröd är inte känt, men 1904 kunde man på Världsutställningen i Saint Louis äta sådana hamburgare.

Varför dog dom 15 Säljägarna i Svenskhuset?

Dödsorsaken var länge en olöst gåta, och först 2008 kunde det genom en noggrann undersökning med gravöppning och provtagning fastslås att säljägarna avlidit av blyförgiftning. Det kunde visas att blyet troligen intagits via mat från olämpligt lödda konservburkar.

Share this post