Ny

Vad ar Pulverstal?

Vad är Pulverstål?

Pulverstål är ett stål som först och främst håller mycket hög kvalitet. Sedan pulveriseras det och pressas ihop under mycket högt tryck. Metoden är vanlig för stansverktyg, där verktygen skall gå i långa serier under mycket krävande förhållanden, och är känd för att vara mycket bra.

Varför Grönsakskniv?

Fördelen med en grönsakskniv är framför allt det höga bladet. Det finns gott om utrymme för knogarna och du kan därför hålla ett högt tempo utan att behöva oroa dig för olyckshändelser. Den rektangulära formen gör även att du kommer åt att hacka större volymer frukt och grönt på samma gång.

Hur mäter man HRC?

Rockwellskalan – Måttenhet för mätning av hårdhet på knivar

  1. Normalt mäter man stålets hårdhet i HRC.
  2. Rockwellskalan är en internationellt använd, erkänd skala och den vanligaste metoden för mätning av hårdheten av stålet på köksknivar.

Vilket Knivstål är bäst?

När man tillverkar en kniv finns det i huvudsak två sorters stål att välja bland för knivbladet. Rostfritt stål: Ett knivblad som är tillverkat av rostfritt stål tål väta och fukt bra. Skärpan behålls mycket längre än för en kniv av kolstål. En kniv med ett blad av härdat rostfritt stål är mycket stark och tålig.

Vad gör man med en skalkniv?

Skalkniven är en liten och smal kniv som passar bra när du behöver skala eller hacka frukt, grönsaker och rotfrukter. Skalknivar har ofta en bladlängd på 8cm upp till 12cm. Bladet är rakt och spetsigt. De lilla storleken gör att du enkelt kan hålla råvaran och kniven i luften när du arbetar.

Vad är HRC?

Ett knivblads hårdhetsgrad mäts med något som kallas för HRC. En bra kvalitetskniv har en hårdhet på 55 till 65 HRC. Man ska dock ha klart för sig att även en liten skillnad i hårdhetsgradens skala kan innebära stor skillnad i stålets hårdhet. HRC är däremot inte en skala för att mäta hur bra en kockkniv är!

Share this post